Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 00:15

Відкрилась незвична пекарня для мам
6

У пекарні працюють жінки, які живуть у соціальному притулку
Фото: Надана Вікторією Федотовою
Не продають випічку, що лежить понад тижня та не додають домішок у випічку
У асортименті близько 10 видів печива, бісквіти та торти
Продають випічку через соціальні мережі та на ярмарках у Дніпрі
У день випікають близько 30 кг печива

У Дніпрі відкрили міні-пекарню, де працюють жінки, які переживають важкі життєві обставини та самі виховують дітей. Про це Gazeta.ua розповідає куратор проекту Вікторія Федотова. Вона разом з друзями два роки збирала обладнання для пекарні "Мама1". Пекарня зараз працює при соціальному притулку "Рукавичка".

"Після інтернату дівчат треба вчити й прати та доглядати за дитиною. На жаль, система не навчає жінку бути мамою, - розповідає Вікторія, - Звертаються і жінки, які потрапили у скрутну ситуацію. Там навчаємо професіональним навичкам, допомагаємо налагодити комунікацію. Бувають і такі випадки, коли треба просто підтримати людину. Наприклад, коли дитина захворіла та продали усе для лікування. Даємо можливість перечекати у нас, даємо час знову звестись на ноги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець навчає хлопців робити речі для дому

У пекарні працюють 7 жінок, які перебувають у притулку: 5 з них безпосередньо випікають продукцію, та 2 прибирають та пакують вироби. Навчає випікати жінок переселенка технолог, яка зараз живе у Харкові та на три тижні приїздить до притулку.

"У жінок гнучкий робочий графік, бо майже у всіх є малі діти. Вони можуть працювати тоді, коли дитина в садочку чи в школі. Можуть і годину працювати у день. Не кожен роботодавець може нормально ставитись до таких жінок. Бо діти часто хворіють, - розповідає Вікторія, - Оплачуємо роботу жінок. Зараз можемо платити 100 гривень у день. Але ми їм покриваємо їх витрати на транспорт, даємо житло та їжу. Намагаємось якомога швидше допомогти їм, щоб вони могли самі себе забезпечувати. Деякі йдуть працювати у приватні пекарні".

Автор: Надана Вікторією Федотовою
  У день випікають близько 30 кг печива
У день випікають близько 30 кг печива

Жінки випікають близько 30 кілограмів випічки. У асортименті є 10 видів печива, бісквітні тістечка, торти "Медовик" та "Наполеон". Кілограм печива в середньому коштує 60-80 гривень. Найдорожче печиво "Американо" - 180 гривень за кілограм.

"Усі продукція з коротким терміном придатності. Не додаємо домішок, що продовжують свіжість виробів, використовуємо натуральні інгредієнти. Робимо випічку домашньої якості та не продаємо те, що лежало понад тижня. Ціни як у магазинах. Є дешевші, є дорожчі, що готуємо під замовлення для ресторанів та використовуємо дорогі продукти, - розповідає Вікторія, - Хочемо бути конкурентними, бути на рівні із іншими бізнесами".

Автор: Надана Вікторією Федотовою
  Не продають випічку, що лежить понад тижня та не додають домішок у випічку
Не продають випічку, що лежить понад тижня та не додають домішок у випічку

Продають продукцію через соціальні мережі на сторінках "МАМА1" та на ярмарках. Замовлення приймають за дві доби. Також можуть виготовити термінове замовлення з сьогодні на сьогодні за умови додаткової оплати за терміновість. Готові вироби доставляють по Дніпру та поштою. При замовленні від 500 грн доставка безкоштовна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителі створили організацію для допомоги ромам

"Жінки працюють повільніше, ніж персонал у приватних пекарнях. Бувають такі дні, коли й нічого не випікаємо. Людина, яка не знаходиться у травматичному стані, може якусь справу за годину зробити, а у нас і день можуть робити. Але наша найголовніша головна мета – інтеграція, а вже потім прибуток, - зазначає Вікторія, - Хотіли вести доплати за кількість зроблених виробів. Але дівчата після інтернату спочатку не розуміють навіщо робити швидше та більше. Вони звикли отримувати небагато, але безкоштовно. Це певний стиль життя та світогляд".

У найближчий час планують відкрити приміщення кав'ярні, де можна було б придбати вироби пекарні. Планують також випікати хліб без дріжджів. Зараз декілька жінок проходять онлайн-навчання в іноземного пекаря.

Автор: Надана Вікторією Федотовою
  Планують відкрити кав'ярню та продавати різні види хліба
Планують відкрити кав'ярню та продавати різні види хліба

Вікторія Федотова реалізує близько десяти різних проектів для допомоги жінкам з дітьми, одні з яких – соціальний притулок "Рукавичка" у селі Орловщина Дніпропетровської області та пекарня "Мама1" при ньому. Притулок розміщений у невеликому будинку, там спільна кухня, є ігрова кімната для дітей та окремі кімнати. За рік допомагають близько 70 жінкам.

"Ми віримо, що допомогти дитині можна тільки через батьків, щоб діти не опадали в інтернат. У нас амбіційна мета – щоб за час перебування у нас жінка змогла розв'язувати свої проблеми, отримати спеціалізацію та почала працювати, а дитина потрапила у нормальне середовище, пішла у садочок чи школу", - розповідає Вікторія.

У Луцьку допомагають повернутись до повноцінного життя людям після травм, інсультів, операцій. Усім, у кого є проблеми з ногами та мілкою моторикою рук. Поки що не беруть тяжкі випадки та маленьких дітей. Лікують пацієнтів викладачі-волонтери та студенти Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «Відкрилась незвична пекарня для мам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути