середа, 28 жовтня 2020 11:07

Відмовляти у позиці варто без будь-яких пояснень

Відмовляти у позиці варто без будь-яких пояснень
Яким людям не варто позичати гроші Фото: ecocredit.com

"Я зустрічалась із хлопцем, який постійно позичав у мене на "бізнес". Ніколи грошей не повертав", — розповідає психологиня Єлизавета Тітова. — "Коли ми розлучилися, він набрав кредитів. Мою бабусю вказав як поручителя. Її досі телефонують із погрозами".

Позичати треба стільки, скільки не дуже шкода втратити чи подарувати, вважає вона.

"Запитайте себе "чи справді я зараз готовий подарувати 200 доларів моєму знайомому наркоманові?", — каже Єлизавета. — "Постійно позичати в когось — це залежність. Підсвідомо залежними хочуть бути люди з розладом особистості. З такими краще не зв'язуватися".

Психологиня не радить позичати тим, хто системно позичає, і чиї рішення є не зовсім самостійними. Як, наприклад, у алкоголіків, наркоманів, ігроманів.

"Не слід позичати інфантильним", — каже психологиня Юлія Шумілова. — У таких позиція — "всі мені винні". Давати в борг не можна людям, що не вміють бути вдячними. Загалом той, хто постійно має необхідність позичати гроші, зазвичай не має цінностей. Йому завжди чогось бракує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боргову розписку треба завіряти в нотаріуса

"Відмовляти у позиці варто без будь-яких пояснень. Все, що скажете, здаватиметься виправданням. Тому якщо позичальник не запитує причини відмови, не потрібно розповідати наперед", — каже Юлія Шумілова. — "Коли в такій ситуації пояснюють причину відмови, це може викликати внутрішню агресію в позичальника".

Розписка про отримання коштів має повну юридичну силу при поверненні боргу. Якщо позичальник добровільно, без примусу надав розписку позикодавцю, має виконати умови розписки по часу та сумі грошей. У разі невиконання, позикодавець може звернутися до суду з позовною заявою.

Зараз ви читаєте новину «Відмовляти у позиці варто без будь-яких пояснень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути