Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 11:58

Боргову розписку треба завіряти в нотаріуса

Боргову розписку треба завіряти в нотаріуса
Розписка про отримання коштів має повну юридичну силу при поверненні боргу Фото: capital.ua

Приблизно 70% судових рішень виносять на користь позикодавців, помітив правозахисник Едуард Багіров. Суд може накласти арешт на майно боржника або заборонити йому виїзд за кордон. Це залежить від суми позики.

"Розписка про отримання коштів має повну юридичну силу при поверненні боргу", — каже юрист. — "Якщо позичальник добровільно, без примусу надав розписку позикодавцю, має виконати умови розписки по часу та сумі грошей. У разі невиконання, позикодавець може звернутися до суду з позовною заявою. Рішенням суду відповідача зобов'яжуть повернути гроші".

Наявність нотаріально оформленої розписки дає змогу звертатися одразу до приватного або державного виконавця. Він відкриває виконавче провадження. У його рамках заарештовують рахунки або майно боржника.

"Якщо боржник витратив гроші не за призначенням, а наприклад, прогуляв у казино і не повертає їх, — це вже шахрайство", — каже адвокат. — "Буває, наприклад, бандити змусили людину дати розписку, а потім через неї вимагають гроші. Це вже розглядається в рамках кримінальної справи".

Наявність нотаріально оформленої розписки дає змогу звертатися одразу до приватного або державного виконавця.

У разі відсутності розписки необхідно довести факт про передачу та отримання коштів іншою особою. Це можуть бути фото або відеозаписи. Також факт отримання коштів позичальником може засвідчити третя особа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогнозують зниження облікової ставки. Транш МВФ під загрозою

"Коли термін віддачі боргу проходить, позикодавець має рекомендованим листом відправити боржникові копію розписки та сповіщення про те, що необхідно повернути позику", — розповідає Едуард Багіров. — "Навіть якщо позичальник ігноруватиме сповіщення, це вважатимуть спробою досудово повернути позику. Сповіщення можна відправити у вигляді звичайного SMS-повідомлення або в месенджері. Також у присутності третіх осіб можна почати розмову про повернення позики. Таким чином збереться база доказів для судового розгляду".

Послуги адвокатів для владнання справи з боржником у суді коштують близько 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Боргову розписку треба завіряти в нотаріуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути