понеділок, 18 травня 2020 10:22

Від Covid-19 почала помирати молодь - лікарі шокували причинами

Від Covid-19 почала помирати молодь - лікарі шокували причинами
Лікарі дійшли висновку, що у складних випадках апарати ШВЛ не рятують, а забирають у пацієнта шанс pixabay.com

Американські реаніматологи заявили, що апарати штучної вентиляції легень можуть бути причиною смерті від Covid-19. У складних випадках штучна вентиляція не рятує, а, навпаки забирає в пацієнта шанс.

"Ви з кожним помпуванням порції кисню дедалі більше й більше тиснете на ослаблене серце, тож, воно може зупинитися", - каже в сюжеті ТСН патологоанатом Джуді Мелінек.

Реаніматолог інфекційного відділення київської лікарні Володимир Ліходієвський щодня контактує з десятками інфікованих. Спроби повернути до життя найтяжчих зазвичай виявляються марними.

"Ти робиш все можливе й неможливе, а воно не працює, це дуже важко сприймати и приймати. Так, ми отримали матеріальну допомогу, але ти приходиш зараз на роботу, і я не радий цим грошам. Хочеться, щоб це вже скінчилось. Особисто мене вразили смерті молодих пацієнтів. Є затверджені протоколи, начебто, намагаєшся робити все за протоколами. Але щось погано виходить. Це психологічно дуже важко. Ніякої золотої пігулки не існує і ефективного антивірусного лікування, його немає", - каже лікар-анестезіолог інфекційної реанімації Володимир Ліходієвський.

Американський реаніматолог Євген Пінеліс - 2 місяці на передовій боротьби з Covid-19 в Нью-Йорку. Він помітив фатальну закономірність. Якщо хтось із членів родини важко переносить коронавірусну інфекцію, ймовірність драматичного перебігу для інших родичів суттєво збільшується. В Сполучених Штатах хвороба часто забирає життя цілих родин. Український фронт війни з вірусом лише підтверджує це. У буковинському містечку Сторожинець до реанімації потрапила ціла родина Фрунза - батько з трьома синами та їхня бабуся. Двох молодших братів підключили до апаратів штучної вентиляції, але згодом чоловіки померли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус атакуватиме другою хвилею

Молодість та здоров'я при Covid-19 не застрахують від важкого перебігу хвороби. 34-річна українка провела майже 50 днів у італійській лікарні між життям і смертю.

"Це був просто жах. Вночі, години в три, у мене галюцинації почалися, температура сорок з половиною трималася близько двох годин. Важко бачити, як люди нестарі, вони кричать, виють не своїм голосом, вони божеволіють", - розповідає Олена.

Реаніматологи попереджають, що хвороба надзвичайно підступна. Може розпочатися в легкій формі і раптово завдати смертельного удару. Навіть якщо пацієнт молодий і здоровий. В Америці тих, хто був у важкому стані на штучній вентиляції та виграв битву за життя, з реанімації додому проводжають оплесками.

За останню добу в Україні виявили 325 людей, інфікованих Covid-19. Загалом кількість хворих становить 18 616. Із них 535 випадків летальних, 21 людина померла за останню добу. Одужали ще 160 хворих, а загалом від початку епідемії - 5276, повідомляє МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Від Covid-19 почала помирати молодь - лікарі шокували причинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути