середа, 05 березня 2008 12:44

Опозиція Молдови звинуватила президента у веденні "секретних переговорів" щодо Придністров"я

Голова найбільшої опозиційної партії Молдавії - альянсу "Наша Молдавія" Серафим Урекян стверджує, що президент країни Володимир Воронін веде таємні переговори, що стосуються територіальної цілісності республіки.

Урекян не уточнив, про які переговори йдеться і з ким вони ведуться, але минулого тижня його заступник В"ячеслав Унтіле звинуватив правлячу в Молдавії Партію Комуністів в "секретних переговорах із Москвою".

Разом із тим лідер альянсу "Наша Молдавія" нагадав про заяви ряду опозиційних політиків, згідно з якими Кишинів і Москва нібито готують секретний план врегулювання придністровської проблеми шляхом створення в Молдавії Федерації на основі трьох рівноправних суб"єктів: Молдови, Придністров"я й Гагаузії.

Наприкінці лютого з посиланням на президента Абхазії Сергія Багапша повідомлялося, що глави невизнаних республік Абхазія, Південна Осетія і Придністров"я повинні зустрітися і підготувати план дій з отримання незалежності.

МЗС Придністров"я розповсюдив прес-реліз, у якому наполягав на незалежності: "Проголошення і подальше визнання Косово мають принципове значення, оскільки створюють нову модель врегулювання конфліктів, засновану на пріоритеті права народу на самовизначення. У Придністров"ї переконані, що дана модель повинна застосовуватися відносно всіх конфліктів, які мають схожі політичні, правові і економічні основи".

Тим часом наприкінці лютого прем"єр РФ Віктор Зубков заявив після зустрічі зі своїм молдавським колегою Василем Тарльовим, що Росія виступає за врегулювання ситуації в Придністров"ї на основі суверенітету і територіальної цілісності Молдавії. Зі свого боку, Тарльов відзначив, що Молдавія вдячна позиції Росії, яка бажає і підтримує прискорення дипломатичного, мирного врегулювання конфлікту при пошані суверенітету і територіальної цілісності молдавської держави.

Відзначимо, у молдавської автономії шансів на незалежність менше, ніж у Абхазії та Південної Осетії. Річ у тому, що наприкінці січня в Кремлі з візитом побував президент Молдавії Володимир Воронін. У ЗМІ просочилася інформація, що на зустрічі з Путіним був зроблений перший крок із урегулювання придністровської проблеми: начебто Москва виявила готовність допомогти Молдавії повернути Придністров"я, натомість розраховуючи на повернення Кишинева під свою опіку, передає "Интерфакс".
Зараз ви читаєте новину «Опозиція Молдови звинуватила президента у веденні "секретних переговорів" щодо Придністров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути