вівторок, 13 жовтня 2009 08:57

Опозиція Грузії підтримує територіальну цілісність країни

Опозиція Грузії підтримує територіальну цілісність країни
Думки частини опозиції і влади Грузії збігаються у питанні територіальної цілісності країни, хоча в опозиції є певні зауваження щодо питання нової стратегії стосовно Абхазії і Південної Осетії.

Про це заявив журналістам віце-прем"єр, держміністр Грузії з питань реінтеграції Темур Якобашвілі після завершення розширеного засідання Ради національної безпеки Грузії у понеділок, 12 жовтня.

Порядком денним розширеного засідання було визначення основних напрямів державної стратегії щодо Абхазії і Південної Осетії. Засідання було закритим.

"Те, що стосується територіальної цілісності Грузії, в цьому у нас повний збіг думок. Дуже багато думок, які було висловлено з боку опозиції, прийнятні для нас. У принципі, я навіть сказав би 99% прийнятні. Ми обмінялися думками, вважаю, що це дуже гарний початок", - сказав Якобашвілі.

Голова опозиційної парламентської фракції Сильна Грузія Гія Тортладзе позитивно оцінив позицію влади стосовно Абхазії і Південної Осетії, хоча зазначив, що "з нашого боку (опозиції) були зауваження". Водночас, він утримався від розголошення деталей.

"Якщо всі ті питання, про які ми тут говорили, буде реалізовано, ми досягнемо того, що зможемо уникнути всіх потенційних небезпек, нинішніх і майбутніх, а також внутрішніх небезпек, таких як дестабілізація на соціальному ґрунті. Будь-якого типу дестабілізація в країні може закінчитися дуже тяжкими наслідками в першу чергу для населення", - зазначив опозиційний депутат Джонді Багатурія.

У свою чергу лідер Національно-демократичної партії Бачукі Кардава заявив, що нова стратегія щодо окупованих територій повинна мати у своєму розпорядженні великий консенсус різних політичних сил. За його словами "робочий процес розпочнеться з сьогоднішнього дня, і я сподіваюся, що до цього процесу підключаться всі політичні організації, яких насправді турбує територіальна цілісність Грузії".

Секретар Радбезу Ека Ткешелашвілі висловила жаль у зв"язку з тим, що провідні непарламентські опозиційні сили, такі як Альянс для Грузії колишнього посла Грузії в ООН Іраклія Аласанія, партія екс-спікера парламенту Ніно Бурджанадзе Демократичний рух - єдина Грузія, Консервативна партія і інші відмовилися від участі в засіданні.

"Шкода, що певна частина політичної опозиції знову до певної міри не бере участь у процесі розгляду фундаментально важливих для країни питань", - заявила журналістам Ткешелашвілі.

У засіданні взяли участь представники практично всіх політичних сил, що представляють парламентську опозицію, а також партій Свобода, Промисловість врятує Грузію і Союз традиціоналістів. Це друге розширене засідання Ради безпеки, яке проводиться за ініціативою президента. Перше подібне засідання відбулося 6 серпня.

У свою чергу, католикос-патріарх Грузії Ілія II на зустрічі з митрополитом всієї Америки і Канади Іоною в Тбілісі заявив, що територіальну цілісність Грузії повинно бути відновлено.

Як відомо, новий статус Абхазії і Південної Осетії поки визнали лише Росія, Нікарагуа і Венесуела. США неодноразово заявляли, що не вважають ці республіки незалежними.

Як повідомлялося, 22 вересня держсекретар США Хілларі Клінтон від імені Сполучених Штатів пообіцяла президенту Грузії Михайлу Саакашвілі докладати всіх зусиль для того, щоб інші країни продовжували не визнавати незалежність Південної Осетії і Абхазії, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція Грузії підтримує територіальну цілісність країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути