Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 09:11

ООН назвала січень "місяцем важкого кровопролиття" в Секторі Газа

Січень став "місяцем важкого кровопролиття" в Секторі Газа і на півдні Ізраїлю, де в цілому загинули понад 130 осіб, понад 250 поранені, повідомив Раді Безпеки в середу, 30 січня, заступник генсека ООН з політичних питань Лінн Пескоу.

"Це був місяць важкого кровопролиття – 108 палестинців були вбиті, і 229 поранені в зіткненнях з ізраїльською службою оборони. Троє ізраїльтян були вбиті і 24 поранені палестинськими бойовиками", – доповів Пескоу на відкритому обговоренні ситуації на Близькому Сході в Раді Безпеки.

У середу тут пройшли планові дебати після того, як РБ ООН не змогла ухвалити заяву про ситуацію, що закликає сторони відмовитися від насильства і зняти блокаду Гази. Лівія і США після тижневої дискусії оголосили про неможливість консенсусу через один абзац, де американці наполягали на включенні терміну "терористичні атаки" Ізраїлю і його права на захист.

За даними, наведеними Пескоу, Сектор Газа як і раніше перебуває в блокаді, поставивши на грань зриву гуманітарні програми ООН. Починаючи з 18 січня, коли Ізраїль закрив усі пропускні пункти в Сектор Газа, кордон перетнули лише 32 вантажівки, при тому, що напередодні блокади КПП перетинали щодня в середньому 93 вантажівки, а в першому півріччі 2007 року щоденний потік складав 250 транспортних засобів на добу. Близько 40% півторамільйонного населення відрізано від чистої питної води.

На відкритих дебатах посланці багатьох держав зажадали від Ізраїлю припинити "колективне покарання" і зняти блокаду Гази, яка опинилася на межі гуманітарної катастрофи.

Проте того ж дня ізраїльський Верховний суд визнав правомірним рішення уряду про припинення постачання палива і подачі електрики в Сектор Газа, відзначив Пескоу.

"Темрява опустилася на Газу, але це не та темрява, яка виникає через фізичну відсутність світла. Темрява, що охопила Газу, – результат мороку, який несуть екстремісти з Тегерана і Дамаска, чиї посібники ХАМАС і "Хезболлах" хочуть не більше й не менше, ніж знищити прогрес, розвиток і надію", – заявив у своєму виступі на дебатах в РБ ООН постпред Ізраїлю при ООН Дан Гіллерман.

За його словами, відтоді, як до влади в Палестині прийшов ХАМАС, на південь Ізраїлю обрушилися 4 тисячі 200 ракет з території Гази, посіявши паніку серед 230 тисяч ізраїльтян, що опинилися в зоні обстрілу.

Постпред Росії Віталій Чуркін назвав неприйнятними як блокаду палестинської території, так і атаки на Ізраїль, висловив з трибуни РБ ООН занепокоєння тим, що домовленості Аннаполіса про прямі переговори між Палестиною і Ізраїлем опинилися під загрозою.

"Криза в Газі підриває атмосферу взаємної довіри, і це не може нас не турбувати", – відзначив Чуркін.

Жодних документів у РБ ООН за підсумками дебатів ухвалено не було, повідомляє АМИ "Новости".

Зараз ви читаєте новину «ООН назвала січень "місяцем важкого кровопролиття" в Секторі Газа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути