Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 11:33

Онук Зігмунда Фрейда став найдорожчим сучасним художником

Полотно пензля внука Зігмунда Фрейда, 85-річного британця Люсьена Фрейда, продане у вівторок на торгах Christie"s в Нью-Йорку за рекордні 33,6 млн доларів. Картина стала найдорожчим твором сучасного художника, побивши листопадовий рекорд "Висячого серця" роботи Джефа Кунса, що пішла за 23,6 млн доларів, пише The Times.

На портреті 1995 року "Спляча інспекторка допомоги" зображена колишня соціальна робітниця Сью Тіллі, лежача голою на софі. Експерти вважають полотно кращою роботою Фрейда 90-х років. Картина була продана приватному європейському колекціонерові.

Завершивши роботу над портретом 15 років тому, Фрейд подарував своїй натурниці надруковану копію картини, яку вона потім намагалася віддати судовим приставам як заставу за несплачені борги у розмірі 1400 доларів. Пропозиція жінки викликала у приставів сміх, і вони забрали її електричний чайник. У 2005 році копія портрета "Спляча інспекторка допомоги" була продана на аукціоні за 52 тисячі доларів. Тіллі позувала для Фрейда чотири роки і отримувала 40 доларів в день.

Торговий дім Christie"s описав картину "Спляча інспекторка допомоги" як "яскравий приклад неймовірної сили реалізму Фрейда". Останній рекорд на полотна цього майстра психологічного портрета - 19 млн доларів - був встановлений минулого року в Нью-Йорку.

Люсьєн Фрейд народився 8 грудня 1922 року в австрійсько-єврейській сім"ї. Його батько був архітектором. Люсьєн - внук знаменитого психоаналітика Зігмунда Фрейда і брат політика і письменника Клемента Фрейда. В 1933 році, рятуючись від нацистів, сім"я Фрейда переїхала до Великобританії. Люсьєн здобував освіту в декількох художніх школах Англії.

Перша персональна виставка Люсьєна Фрейда відбулася вже в 1944 році в Lefevre Gallery. Художник спеціалізується на портретах і голій натурі. З 1950 року він починає писати в особливій техніці: накладаючи фарбу густими шарами. Як правило, моделями Фрейда стають його знайомі і родичі.

Фрейд говорить, що малює людей "не такими, які вони є, а якими вони могли б бути". Герої на картинах художника предстають зі всіма своїми недоліками. Фрейд не прибирає, а навпаки підкреслює мішки під очима своїх натурниць, товсті животи, дефекти шкіри. Завдяки колірним ефектам, які використовує автор для виділення деталей, його визнають одним з найвидатніших сучасних колористів.

Після того, як в 1951 році на Фестивалі Британії його картина Interior at Paddington виграла перший приз, Фрейд здобув славу справжнього майстра фігуративного живопису. Картини Люсьєна Фрейда виставлялися в знаменитому музеї Wallace Collection (Лондон), де до нього не був представлений жоден з сучасних живописців. Люсьєну Фрейду 85 років. У нього близько 40 незаконнонароджених дітей, з деякими з них він підтримує офіційні стосунки, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Онук Зігмунда Фрейда став найдорожчим сучасним художником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути