Ексклюзиви
середа, 07 жовтня 2015 14:27

Омбудсмен заявляє про "майже тортури" на гауптвахті в Чугуєві

Омбудсмен заявляє про "майже тортури" на гауптвахті в Чугуєві
Фото: rbc.ua

Гауптвахта для тимчасово затриманих військовослужбовців у Чугуєві Харківської області не обладнана належним чином, поводження з бійцями АТО межує з тортурами.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженої ВР з прав людини Валерії Лутковської.

"Поводження з бійцями АТО на Чугуївській гауптвахті межує з тортурами. Це засвідчила моніторингова група національного превентивного механізму, яка відвідала гауптвахту та кімнату для тимчасово затриманих військовослужбовців відділення Військової служби правопорядку у місті Чугуїв Харківської області. Моніторингова група констатувала, що через відсутність фінансування камери, в яких утримуються засуджені до адміністративного арешту на термін до 6 місяців, не обладнані належним чином", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прес-службі омбудсмена, засуджені не мають постійного доступу до питної води, туалету, зовнішнє повітря надходить через отвір у стіні, освітлення недостатнє. Бракує також медпрепаратів і засобів для надання домедичної та першої медичної допомоги.

"Під час спілкування з бійцями військових частин Чугуївського гарнізону, які були затримані Військовою службою правопорядку за розпивання алкогольних напоїв, вдалося з'ясувати, що у цій установі до затриманих осіб застосовуються заходи впливу, які виходять за рамки людяності. Так, зокрема, понад добу в кімнаті площею 21 кв. м, яка розрахована на тримання не більше, ніж 5-6 осіб, утримуються від 20 до 40 і більше осіб (у день візиту в кімнаті для тимчасово затриманих військовослужбовців перебували 22 особи). За свідченнями затриманих, мали місце випадки, коли охоронці вночі виливали на підлогу воду, щоб затримані не могли лягти на неї для відпочинку, а вранці примушували прибирати кімнату насухо. При цьому, з облаштування у зазначеній кімнаті є лише лави, що в принципі не дозволяє затриманим особам нормально відпочити у нічний час", - стверджують в омбудсмена.

Незважаючи на те, що командування гауптвахти заперечує такі факти, докладний звіт та рекомендації щодо припинення подібного свавілля будуть направлені до керівництва Міністерства оборони України та Генеральної прокуратури, підсумували в офісі Лутковської.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен заявляє про "майже тортури" на гауптвахті в Чугуєві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути