субота, 26 березня 2022 15:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти хочуть повторити в Чернігові трагедію Маріуполя - Цаплієнко розповів, як отримав поранення

Окупанти хочуть повторити в Чернігові трагедію Маріуполя - Цаплієнко розповів, як отримав поранення
Андрій Цаплієнко надав відеознімання, на яких показано сліди на автомобілі Фото: прінт-скрін відео

Воєнні кореспонденти Андрій Цаплієнко "1+1", Рашид Радван "TRT" (Туреччина), Марін Фернандес "TRT" (Туреччина) вчора відвідали Чернігів, відзняли оперативну обстановку та потрапили під обстріл окупантів.

Журналісти на брифінгу розповіли про обстріли Чернігова, передає Gazeta.ua.

Кореспонденти вчора намагалися проїхати в Чернігів. Вони хотіли зустрітися з мером, щоб зробити репортаж у місті, яке практично оточене. Напередодні їх попередили, що прохід закритий. Але почали добиватися дозволу проїхати. Представники преси стали вздовж дороги, щоб не провокувати росіян стріляти в скупчення людей. В групі ще було десь 50 мирних людей, що хотіли потрапити в місто, щоб допомогти своїм рідним.

"Близько 15-ї години ми почули звуки реактивної артилерії. Почалося сипатися навколо нас. Хвиля наближалася. Ми з Рашидом впали біля паркану. Військовий взяв на себе відповідальність, щоб порятувати людей. І потім Рашид сказав: "Подивися, ти весь в крові". Ми знайшли підвал. І військові почали надавати мені першу допомогу. В цей час постійно працювала артилерія. Ми були в спеціальних жилетах, із позначками "Преса". Перед тим, як стріляти, вони запустили безпілотник, який і корегував вогонь. Вони бачили, що там більшість цивільних. Це практично єдиний коридор, яким можна пройти до міста", - розповів Андрій Цаплієнко про своє поранення.

Лікар сказав, що йому пощастило, що вразило м'які тканини.

"Це була одна із найнебезпечніших ситуацій, в яких я побував. Російське вторгнення - це щось набагато більше, ніж Сирія і Боснія. І я боюся, що це тільки початок", - додав український журналіст.

Андрій Цаплієнко надав відеознімання, на яких показано сліди на автомобілі.

Рашид Радван розповів, що воєнні журналісти зазвичай спокійно працюють, коли обстріли ідуть десь за 10 км. Але не тепер.

"Ми були спокійні і не очікували жодного обстрілу. Нас почали обстрілювати за 2-3 секунди. У підвалі, в якому ми переховувалися, ми не знали, чи буде обстріл тривалим, і чи витримає цей підвал довго, чи треба нам чекати, чи потрібно тікати... Це одна з найнебезпечніших ситуацій, на яких я як воєнний журналіст побував", - сказав Рашид Ридван.

Марін Фернандес дадав, що ця історія може проілюструвати те, що відчувають люди в Чернігові.

"Ми там пробули кілька годин. А мешканці Чернігова перебувають там постійно", - сказав він.

Андрій Цаплієнко переконаний, що окупанти хочуть повторити в Чернігові трагедію, яка трапилася в Маріуполі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст вивіз кадри зруйнованого Маріуполя на флешці, яку схованій у цукерці

"Операція, яку веде Росія, - це багатоскладова агресія. Основні удари - з повітря. Якщо ми зможемо заблокувати небо, ми зможемо її зупинити", - сказав Цаплієнко.

Ми просимо партнерів допомогти закрити небо або надати необхідне для цього оснащення. Кожна хвилина - це життя мирних людей.

Чернігів зараз перебуває в оперативному оточенні. Ворог знищив єдиний міст, що з'єднував з південним напрямком. Немає можливості завести гуманітарку, медикаменти, вивезти з міста хворих чи поранених. Ситуація залишається складною, заявив на брифінгу міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, передає Gazeta.ua.

Підпишіться на наш канал в Telegram. Інформуємо про ситуацію в країні

Зараз ви читаєте новину «Окупанти хочуть повторити в Чернігові трагедію Маріуполя - Цаплієнко розповів, як отримав поранення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути