Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 15:20

Оголосили рішення Синоду ПЦУ

Митрополит Православної церкви України Епіфаній повідомив, що патріарх Філарет із 15 грудня не підписав статут, який ухвалили під час Об'єднавчого собору.

"Синодом було засвідчено, що у своєму подальшому житті та діяльності Українська помісна православна церква буде керуватися священним преданням, священним писанням і ухваленим 15 грудня 2018 року статутом у стінах Софії Київської. Ми практично всі були одностайні у попередніх рішеннях, але останнє рішення не було підписано тільки патріархом", - заявив Епіфаній.

На Синоді обговорили ситуацію в ПЦУ. Заслухали сторони і заяви, які лунали протягом останніх 2 тижнів. Філарет продовжив наполягати на тому, що Київський патріархат ще існує та його не знято з реєстрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди вийшли на мітинг за Філарета

"Хоча всі ми намагались переконати і довести, що юридично та фактично уже немає УПЦ КП, а Київський патріархат ліг в основу ПЦУ. Тому, певною мірою, ми дискутували, розмовляли, переконували, але всі побачили, що Святійший патріарх Філарет, на жаль, залишився на своєму", - говорить Митрополит.

Філарет не підтримав рішення Синоду.

Також обговорювалось питання участі священнослужителів у політичному житті.

"Священнослужителі не мають права брати участь і бути кандидатами на виборах до Верховної Ради. Тільки на місцевому рівні з благословення того чи іншого архієрея священнослужитель має право брати участь чи то у виборах до міської ради, селищної, чи територіальної громади", - каже Епіфаній.

Константинопільський патріархат й надалі буде представляти міро в ПЦУ.

Автор: apostrophe.ua
  Текст рішення Синоду ПЦУ
Текст рішення Синоду ПЦУ

Раніше Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь. Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Це підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній.

Російська православна церква в Україні ліквідована 15 грудня 2018-го під час Об'єднаного собору.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили рішення Синоду ПЦУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути