субота, 18 травня 2013 15:41

Одне з найдорожчих вин світу ховають у підвалах виноробні графа Трубецького
9

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

У підвалах від реконструйованої виноробні графа Трубецького, що на Херсонщині, зберігається одне з найдорожчих вин у світі. За приблизними даними, воно було розлито в 1914 році.

"У 1965 році копали землю для будівництва нових підвалів. Рили котлован, і коли ковш зачерпнув в черговий раз, наткнулися не невеликий похований штабель вина. У середині лежав прейскурант цін. Там були написані чверті, бутлі, виморозки. Це винороб зберіг для майбутній поколінь", - розповіла винороб з 44-річним стажем Ольга Кірсанова з шато господарства Князя Петра Трубецького.

Графську виноробню заснували у 1896 році. З того часу виробництво тут не припинялося ні на один рік. За радянської влади її перейменували в радгосп імені Леніна.

"Що це за вино, так нікому не вдалося дізнатися. Ми ці пляшки передавали з покоління в покоління. Ніколи ніхто не посмів навіть подумати відкрити його на пробу. Або продати", - продовжує Ольга Василівна.

Знайдена пляшка має оригінальну форму. З її боків на склі рельєфно написано - "Козацьке", саме так називається село, де знаходитися шато. До речі, саме на цих землях росте виноград, з якого вино може стояти по понад півсотні років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вином виліковуються від алкозалежності і серцево-судинних захворювань

"Кілька років тому приїхали до нас три французи. Ми їм говоримо, що маємо вино з 50-річною витримкою. Не вірять, адже у всьому світі прийнято вважати, що тримається максимум до 35 років. Пропоную їм самим спуститься в підвал. Вибрати там будь-яку пляшку на пробу. Так вони і зробили. Але я в той момент пережила два життя. Хто його знає, що в тій, чи іншій пляшці. Може, в якій деформація корка, або ще що може зіпсувати якість. Вони взяли "Перлину степу" і "Оксамит України". Пішли в дегустаційну залу. Я там стою, тремчу. Так перенервувала, що на ногах стояти не могла. Сіла. Вони самі відкрили біле, наливають, пробують. Щось по-французьки говорять. Тут відкривають червоне 45-річне вино. Переглядаються здивовано. І тут один переді мною стає на коліно і каже: "Вибачте за недовіру, але шукайте, що продовжує життя вашим винам". Я кажу, що шукаємо, але не можемо знайти", - додала винороб.

Вина з максимальною витримкою з роками набувають насичених кольорів, за відтінками стають ближчі до коньяку.

"Якось ми відкрили 30-річний "Оксамит", запах був, як ніби заходиш у такий хороший, вибачте за слово, корівник. Але пахло не тим, про що ви відразу подумали, а сіном, парним молоком. У нас була молоденька дівчинка, працювала мікробіологом. Так їй стайнею запахло. Читала анотації до французьких вин. У них повинні відчуватися екскременти коров'ячі свіжі, вже підсохлі, і це вважається еталоном цього сорту з великою витримкою", - підсумувала Кірсанова.

Скільки б могла коштувати знайдена пляшка в Козачому, її власники не зізнаються.

"Це вино безцінне. І можете бути впевнені, що його ні за які гроші продавати не будемо", - заявила голова правління ВАТ "Князя Трубецького" Тетяна Єрмола.
Найдорожче вино у світі - Шато Лафіте 1787 року. Його продали за 160 тис. доларів у Лондоні на аукціоні Крісті в 1985 році. Вино було куплено для колекції Forbes.

Зараз ви читаєте новину «Одне з найдорожчих вин світу ховають у підвалах виноробні графа Трубецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути