пʼятниця, 19 жовтня 2007 09:17

Один з найпотужніших суперкомп`ютерів Європи створять у Росії

Міжвідомчий суперкомп`ютерний центр Російської академії наук (МСЦ РАН) спільно з HP і Intel створять в Росії один з найпотужніших суперкомп`ютерів Європи. Пікова продуктивність цієї системи становитиме 100 терафлопс (трильйонів операцій з плаваючою крапкою за секунду). Про це стало відомо на прес-конференції, присвяченій цій події.

Суперкомп`ютер буде створений на базі вже діючої системи продуктивністю в 7,7 терафлопс, зібраної із 160 серверів HP Bladesystem і встановленої в МСЦ. Під час другого етапу будівництва кількість серверів буде збільшена до 470, що дасть змогу підвищити пікову продуктивність системи 45 терафлопс. На початку 2008 року продуктивність системи зросте до 100 терафлопс, що поставить російську систему в список з 50 найбільш високопродуктивних суперкомп`ютерів світу.

Представники МСЦ зазначили, що на другому і фінальному етапі побудови системи будуть використані чотириядерні процесори Intel (зараз у системі МСЦ використані двоядерні рішення), що дасть змогу істотно зменшити розміри кластера та його енергоспоживання - система складатиметься з 18 стандартних серверних стійок, що майже вдвічі менше розмірів будь-якого аналогічного суперкомп`ютера, пише Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Один з найпотужніших суперкомп`ютерів Європи створять у Росії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути