пʼятниця, 15 травня 2020 21:23

Одеським аграріям частково відшкодують майбутні збитки від посухи

Одеським аграріям частково відшкодують майбутні збитки від посухи
Аграріям частково відшкодують збитки від посухи. Фото: Reuters

Одеським аграріям частково відшкодують майбутні збитки від посухи.

Обласна рада Одеси прийняла рішення частково відшкодувати майбутні збитки від посухи. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

Фахівці Управління аграрної політики облдержадміністрації спільно з профільною депутатською комісією облради готували даний проект.

"За підрахунками фахівців, в результаті посухи аграрії Одещини втратять більше половини врожаю озимих, а в південних районах можуть загинути посіви більш ніж на 70% угідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали аграрні галузі, які виграють від коронавірусної кризи

Загальний збиток агрофірм може досягти 15 млрд грн. Частково компенсувати збитки належить виділенням коштів з обласного бюджету. Однак область не впорається з такою масштабною проблемою власними силами - необхідна термінова допомога від держави", - зазначив глава Управління аграрної політики ОДА Іван Петрів.

Він повідомляє, що фермери Одещини майже на 12 млн. га. цьогоріч посіяли озимі культури. З них, на 852 тис. га.- пшеницю, ячмінь - на 580 тис. га.

У південній частині районів Одеської області випало набагато менше опадів, ніж потрібно. Водночас, посушлива весна та заморозки тільки погіршили ситуацію.

У зв'язку з цим аграрії втратять 52% врожаю озимих.

Розроблена програма підтримки аграріїв передбачає часткову компенсацію вартості базового насіння сільськогосподарських культур та електроенергії, яку їм доведеться витратити для зрошення угідь.

Голова облради Сергій Паращенко зазначив, що обласна рада розраховує на підтримку аграріїв з боку Кабміну України.

"Якщо ж наші звернення будуть проігноровані, ми готові провести виїзне засідання прямо під стінами Кабміну, щоб донести до влади заклики про допомогу", - підсумував Паращенко.

Зі станом посівів Одеських полів ще до сесії ознайомився замміністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький.

Повідомляється,що провідні фахівці відомства будуть розробляти алгоритм дій для надання підтримки аграрного сектору економіки Одещини протягом найближчих днів.

Цьогорічний урожай очікується в обсязі 65-68 млн тонн зерна, через що Україна збереже статус країни-експортера. Про це заявив міністр Мінекономіки Ігор Петрашко під час брифінгу в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Одеським аграріям частково відшкодують майбутні збитки від посухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути