четвер, 14 травня 2020 09:14

Назвали аграрні галузі, які виграють від коронавірусної кризи

Назвали аграрні галузі, які виграють від коронавірусної кризи
Які наслідки кризи для аграрного сектору. Зображення: dreamstime

Криза пов'язана з коронавірусом для українських аграріїв має і плюси, і мінуси. Виробники і експортери сировини виграють, а галузі з високим ступенем переробки – м'ясна, молочна, плодоовочева та кондитерська – постраждають.

"Згадані галузі дають найбільше робочих місць, – зазначає економіст з Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак. – Зниження виробництва в них буде відчутним не так для експорту, як для прибутків жителів маленьких містечок і сіл України. А ось наші зернова і масложирова галузі виграють від того, що у світі виникне нестача продовольства. Попит на їхню продукцію зросте через падіння попиту на продукти з високою доданою вартістю. Бо зерно і масло – базові й дешеві продукти, які потрібні завжди", пише Сегодня.

Але імпортувати треба не сировину, а готові продукти, радять експерти.

"Пора поступово переходити від імпорту зерна до постачання готового продукту. Причому наш перспективний ринок – це не Європа, де своїх продуктів було і буде досить, незважаючи на кризу, а країни Азії та Африки. Навіть арифметика говорить на користь цього напрямку: в Європі проживає 10% населення планети, в Африці – 17%, в Азії – 59%", - зауважує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таврія" буде розвивати крафтове виноградарство

Аби агросектор почав нормально працювати, потрібно відновити рух громадського транспорту.

"Ланцюжок простий: агросектор – торгівля – транспорт – промисловість. Тоді економіка почне поступово відновлюватися. Одне створене робоче місце в селі дає 10 робочих місць у місті – це водії, вантажники, логісти, маркетологи, економісти тощо", - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

У 2020 році українцям не варто чекати рекордних врожаїв. Аномально тепла зима та відсутність опадів може негативно вплинути на стан озимих культур. А пандемія Covid-19 та відсутність вологи загрожує весняним посівам.

Зараз ви читаєте новину «Назвали аграрні галузі, які виграють від коронавірусної кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути