Криза пов'язана з коронавірусом для українських аграріїв має і плюси, і мінуси. Виробники і експортери сировини виграють, а галузі з високим ступенем переробки – м'ясна, молочна, плодоовочева та кондитерська – постраждають.
"Згадані галузі дають найбільше робочих місць, – зазначає економіст з Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак. – Зниження виробництва в них буде відчутним не так для експорту, як для прибутків жителів маленьких містечок і сіл України. А ось наші зернова і масложирова галузі виграють від того, що у світі виникне нестача продовольства. Попит на їхню продукцію зросте через падіння попиту на продукти з високою доданою вартістю. Бо зерно і масло – базові й дешеві продукти, які потрібні завжди", пише Сегодня.
Але імпортувати треба не сировину, а готові продукти, радять експерти.
"Пора поступово переходити від імпорту зерна до постачання готового продукту. Причому наш перспективний ринок – це не Європа, де своїх продуктів було і буде досить, незважаючи на кризу, а країни Азії та Африки. Навіть арифметика говорить на користь цього напрямку: в Європі проживає 10% населення планети, в Африці – 17%, в Азії – 59%", - зауважує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таврія" буде розвивати крафтове виноградарство
Аби агросектор почав нормально працювати, потрібно відновити рух громадського транспорту.
"Ланцюжок простий: агросектор – торгівля – транспорт – промисловість. Тоді економіка почне поступово відновлюватися. Одне створене робоче місце в селі дає 10 робочих місць у місті – це водії, вантажники, логісти, маркетологи, економісти тощо", - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
У 2020 році українцям не варто чекати рекордних врожаїв. Аномально тепла зима та відсутність опадів може негативно вплинути на стан озимих культур. А пандемія Covid-19 та відсутність вологи загрожує весняним посівам.
Коментарі