неділя, 26 червня 2011 16:06

Одеська влада дозволить обирати мову навчання в дитсадках і школах

Одеська влада дозволить обирати мову навчання в дитсадках і школах

Одеська міськрада на майбутній сесії 8 липня внесе до статутів 197 освітніх установ міста пункт про можливість обирати мову навчання.

Відповідні проекти рішень розміщені на офіційному сайті міста.

Зокрема, пункти про вибір мови навчання - російської чи української - будуть внесені до статутів більше 120 дитячих садків та 75 загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл і гімназій.

Ці зміни вводять у зв'язку з прийняттям Одеською міськрадою програми збереження і розвитку російської мови в Одесі до 2015 року.

Нагадаємо, мер Одеси Олексій Костусєв заявив, що школам міста надано право вибирати мову навчання - українську чи російську. В інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви" він зазначив, що виконавчий комітет Одеської міськради вніс відповідні зміни до статутів 124 шкіл. Проте пізніше у виконкомі уточнили, що йдеться про 104 школи, а ще пізніше - що лише про 8 шкіл і 96 дитсадків міста.

Також у виконкомі зазначили, що ці зміни стосуватимуться тільки майбутніх першокласників.

Програму збереження та розвитку російської мови Одеська міськрада ухвалила 8 квітня 2011 року. Вона, зокрема, передбачає низку новацій у галузі освіти, в результаті чого збільшиться кількість російськомовних шкіл, батьки зможуть обирати мову навчання для своїх дітей, а російська мова буде визначена як одна з мов навчального процесу.

До програми включені закупівля для шкіл і бібліотек літератури російською мовою, відновлення практики обов'язкових шкільних екскурсій у Літературний музей, проведення загальноміського конкурсу вчителів російської мови і літератури.

Крім того, програма охоплює питання використання російської мови при розміщенні табличок з назвами вулиць і вивісок, в кінопрокаті, на телебаченні і радіо, а також в питаннях захисту прав споживачів та інших сферах.

Розробники документа пояснили необхідність створення програми розвитку російської мови в Одесі тим, що понад 200 тис. одеситів висловилися на підтримку російської мови в ході проведеної у 2007 році громадської акції "Я говорю по-русски!". Програма розрахована до 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Одеська влада дозволить обирати мову навчання в дитсадках і школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути