понеділок, 16 грудня 2019 15:52

"Об'єднала понад 600 громад і перемогла російський шантаж" - здобутки Помісної церкви за рік

"Об'єднала понад 600 громад і перемогла російський шантаж" - здобутки Помісної церкви за рік
Олександр Саган: зусилля Російської Федерації приречені. Українську церкву будуть і далі визнавати інші представники світового православ'я. Фото: РБК-Україна

За цей рік Помісна церква України здобула дуже багато. Це є ще більшим успіхом на фоні того шаленого опору, який чинила Московська патріархія на усіх рівнях - церковному, політичному, дипломатичному.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав релігієзнавець Олександр Саган.

Які головні досягнення Помісної церкви України на цей рік?

- Церква зберегла свою єдність. Сьогодні вона на конкретних справах довела і показала, що не є політичним проектом, як звинувачує Московська патріархія. За рік свого існування Помісна церква не просто довела свою життєздатність, об'єднала команду розрізнених до того представників українського православ'я. Київський патріархат, Автокефальна церква та частина Московського патріархату стали одним цілим. ПЦУ приєднала до себе понад 600 громад, які змінили свою юрисдикцію та вийшли зі складу Російської церкви в Україні.

Також були перемоги у на зовнішньому полі. Помісну церкву України визнали Александрійська патріархія та Елладська церква. Вони є дуже вагомими представниками вселенського православ'я. Можемо зробити висновки, що за цей рік українська церква здобула дуже багато. Це є ще більшим успіхом на фоні того шаленого опору, який чинила Московська патріархія на усіх рівнях - церковному, політичному, дипломатичному. Усі структури Російської держави були задіяні для протидії ПЦУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До ПЦУ можуть приєднатись архієреї Московського патріархату

Які складності ще треба подолати?

- Перш за все мова йде про людський фактор. Тобто подальше налагодження більш тісних контактів між владиками. Перетворення церкви у консолідовану команду однодумців. Цей процес уже запущений, він триває. Працюють синодальні комісії, які мають запропонувати певні зміни. Деякі з них вже почали впроваджувати. Наприклад, спростила процес літургії, дозволили не вживати одну з молитов. Це відповідає логіці богослужіння та світовій практиці православ'я. Це долучає Помісну церкву України до сім'ї вселенських церков.

З іншого боку треба приділяти більшу увагу мирянському руху. Зараз церква намагається пожвавити його. Задіюють для цього різні громадські ініціативи, щоб залучити віруючих, які є просто статистами у Московській церкві. ПЦУ ставить питання про те, що церква може бути живою тільки завдяки активній позиції вірян. І щиро дотримується цього правила.

Вплив Російської церкви в Україні зменшується?

- Так і це показує соціологія. Минулого місяця Центр Разумков показав статистичні дані. За ними підтримка Московського патріархату в Україні зараз складає 13-14 відсотків. Це - дуже мало для церкви, що декларує наявність у своєму складі 12 тисяч приходів. Традиційно Помісна церква Україні разом з тими, хто ще не визначився або вважає себе віруючим Київського патріархату переважають прихильників РПЦ майже у два з половиною рази. Тож сьогодні можна говорити про стійку тенденцію зменшення підтримки Московської патріархії.

Що треба робити, щоб процес переходу громад пожвавився?

- Досі існують юридичні перешкоди у переоформленні волевиявлення вірян. Є випадки, коли рік назад люди вирішили перейти до ПЦУ, але досі не можуть оформити це юридично. Перешкоджають іноді місцеві органи самоврядування, які нехтують бажанням вірян. Також можуть чинити опір суди, де зумисно затягують офіційне оформлення переходу громад до Помісної церкви. У Київській області є близько 30 громад, що досі не можуть стати частиною ПЦУ офіційно. Підписані ними документи лежали 8 місяців без руху через бездіяльність місцевих органів влади. Проте, можна говорити, що ці проблеми вирішуються. Відбувається поступове унормування цього процесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх Варфоломій приїде в Україну

Як далі буде відбуватись визнання Помісної церкви України?

- По наростаючій. Росіяни намагалися усіма силами протидіяти визнанню ПЦУ. Мова йде не тільки про церковні ресурси, а про політичні. Міністр оборони Греції особисто визнав, що чинив тиск на предстоятеля та єпископів Елладської церкви. Вимагав, щоб вони не визнавали Помісну церкву Україну. В іншому випадку, мовляв, Росія може посприяти захопленню грецьких островів якоюсь третьою державою. Це показує, на який рівень заходить російський шантаж та бажання протидіяти усіма силами автокефальній церкві України. Проте є канони, традиції, логіка розвитку вселенського православ'я. Вона говорить, що коли не визнавати томос України, то варто заперечити ще 10 подібних автокефалій. Тобто або утвердити усі, або жодного. Тому зусилля Російської Федерації приречені. Українську церкву будуть і далі визнавати інші представники світового православ'я.

Для Філарета створять окрему місію у складі Помісній церкві. Він погодиться і припинить критикувати керівництво ПЦУ?

- Митрополит Епіфаній заявляв, що навколо Філарета зараз надто багато російського елементу. Це - правда, у його оточенні не мало промосковських людей, що пропагують ідеї "русского мира". Тому це питання не має вирішення на сьогодні. Патріарх Філарет і далі буде проводити лінію на повернення собі усієї влади. Хоча це вже не реально. Просто намагається створити якусь іншу паралельну православну структуру, яка б називалась Київським патріархатом. Проте він на сьогодні офіційно ліквідований. На подальший розвиток цього конфлікту сильно впливатиме суб'єктивний чинник. Але навряд Філарет готовий припинити його. 20 грудня знову збирає форум, де планує висвячувати своїх єпископів, хоча їх ніколи не визнає світова православна спільнота.

15 грудня минулого року українські церкви об'єдналися у єдину Православну церкву України. 5 січня 2019 року у Стамбулі Вселенський патріархах Варфоломій підписав томос про автокефалію української церкви та передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Зараз ви читаєте новину «"Об'єднала понад 600 громад і перемогла російський шантаж" - здобутки Помісної церкви за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути