Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 12:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Обмін українських героїв: хто повернувся додому та як Росія забрала Медведчука
6

21 вересня Україна повернула 215 людей з російського полону
Фото: СБУ
Частині звільнених загрожувала смертна кара від терористів так званої ДНР
Звільнені прикордонники, які були у полоні
Серед тих, кого вдалося визволити: Герой України Денис Прокопенко ("Редис") – командир окремого загону спеціального призначення Азов
П’ять командирів полку “Азов” перебуватимуть у Туреччині до кінця війни

21 вересня Україна повернула 215 людей з російського полону, зокрема бойових командирів "Азову". Частині звільнених загрожувала смертна кара від терористів так званої ДНР. Російському диктатору Володимиру Путіну повернули його кума Віктора Медведчука й 55 полонених росіян. Це найбільший обмін з 24 лютого.

Gazeta.ua зібрала інформацію, що про нього відомо й хто повернувся додому.

Кого повернула Україна

Серед звільнених – військовослужбовці Нацгвардії, Військово-Морських сил, ЗСУ, Держприкордонслужби, тероборони, Нацполіції, СБУ, митної служби, а також двоє цивільних.

Українські воїни, яких вдалося визволити: Герої України Денис Прокопенко "Редис" – командир окремого загону спеціального призначення "Азов", Євгеній Бова – командир першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко – командир роти "Азову". Звільнено з полону також Сергія Волинського "Волину", в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти; Святослава Паламара, заступника командира полку "Азов" з роботи з особовим складом; Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького; Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо командував обороною Азовсталі; Дмитра Козацького, старшого солдата, фото й відео якого з Азовсталі облетіли весь світ. Серед звільнених також Михайло Діанов, старший сержант 36-ї бригади, та голова патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін. В Україну повернулася "Пташка" Катерина Поліщук – парамедик-доброволець Нацгвардії.

Повертається Мар'яна Мамонова, військова лікарка, капітан медичної служби. З дня на день вона має стати матір'ю. Загалом звільнили трьох вагітних військовослужбовиць.

П'ять командирів полку "Азов" перебуватимуть у Туреччині до кінця війни

П'ять командирів полку "Азов" перебуватимуть у Туреччині до кінця війни: командир "Азову", Герой України Денис Прокопенко "Редіс", його заступник Святослав Паламар "Калина", виконувач обов'язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський "Волина", Олег Хоменко й Денис Шлега з Нацгвардії. Це передбачено домовленостями з президентом Реджепом Тайїпом Ердоганом.

"Я безмежно вдячний, що нас повернули. Емоції переповнюють. Я прийду до тями й скажу все, що маю", – сказав на брифінгу в Анкарі Волинський.

"Настане час – ми дамо більше інформації", – заявив Шлега.

На яких умовах віддали Медведчука

З 215 полонених, яких урятували з російського полону, 200 захисників обміняли на Віктора Медведчука. Очільник СБУ Василь Малюк розповів деталі обміну кума Путіна на українських героїв:

"Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи у справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників і здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких чекають удома", – зазначив Малюк.

Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник

Обмін Віктора Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді.

"Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна. Адже в такому разі застосовується процедура спеціального судового розгляду за відсутності обвинуваченого", – додав Малюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кілька місяців будуть важкими" – що для України означає російська мобілізація

Сам Медведчук надав згоду на обмін. Йому раніше повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258–3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України. Тож прокурор подав клопотання про обмін кума Путіна і суд його задовільнив.

В. о. голови СБУ нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення Росії загалом відбулося 20 таких звільнень, за результатами яких вдалося повернути з полону 802 бранців.

Обмін іноземців, які воювали за Україну

Разом з українцями обміняли також іноземців, які воювали за Україну й потрапили в полон. У столицю Саудівської Аравії Ер-Ріяд прибув з Росії літак з 10 військовополоненими, громадянами п'яти держав.

За інформацією ЗМІ, серед звільнених полонених – п'ятеро громадян Великої Британії, двоє – США й по одному з Марокко, Швеції та Хорватії

Переговори зі звільнення полонених проводив наслідний принц СА Мухаммед ібн Салман. Він підтримував прямий зв'язок з Україною та Росією щодо повернення затриманих. За інформацією ЗМІ, серед звільнених полонених – п'ятеро громадян Великої Британії, двоє – США й по одному з Марокко, Швеції та Хорватії.

Визволених перевезуть у їхні країни.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували в російському полоні.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. 20 травня командир полку "Азов" підполковник Денис Прокопенко заявив, що найвище військове керівництво України віддало наказ про збереження життя і здоров'я військовослужбовців гарнізону і припинення оборони Маріуполя.

Зараз ви читаєте новину «Обмін українських героїв: хто повернувся додому та як Росія забрала Медведчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути