середа, 17 липня 2019 15:02

Обміну полоненими не буде, Кремлю ще потрібні українці в російських тюрмах

Обміну полоненими не буде, Кремлю ще потрібні українці в російських тюрмах
Олександр Хара: Кремль не погодиться на компроміс. Росіяни хочуть контролювати Україну, а не повернути своїх людей додому. Фото: Український інтерес

Протягом місяця може відбутися обмін полоненими між Росією та Україною. Говорять про формат 10 на 10 чи 15 на 15. Можемо отримати наших людей назад і розблокувати процес обміну всіх на всіх.

Про це на брифінгу 16 липня сказав заступник голови Офісу президента Вадим Пристайко. Таких домовленостей досягли на зустрічі радників лідерів Нормандської четвірки 12 липня. Там були присутні сам Вадим Пристайко, помічник президента Росії Владислав Сурков, представники Франції та Німеччини.

До списку осіб, якими можуть обмінятись Київ та Москва внесли також українських моряків, яких росіяни захопили у Керченській протоці. Про це сказала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 15 липня вона зустрілась зі своєю російською колегою Тетяною Москальковою. Обмінялися списками полонених. В українському - 150 імен.

Полонені українці - це інструмент для Кремля. Важіль тиску на нашу владу, який Путін використовує, щоб вплинути на зовнішню та внутрішню політику України. Хоче, що ми погодились на поступки, які шкодять державності. Тож Москва так просто не віддасть полонених.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних питань Олександр Хара.

Як можна охарактеризувати ситуацію довкола обміну полоненими? Чого намагаються досягти росіяни?

- Усі українські полонені у Росії є політичними заручниками.Вони можуть бути користі для реалізації імперської політики Кремля. Є активом Путіна, який він буде використовувати для досягнення своїх цілей в українському питанні. Мова може йти про сприяння проходу у Верховну Раду більшої кількості проросійських депутатів. Утворення там такої собі п'ятої колони. Це може статися у рамках певних прихованих домовленостей між Кремлем та Офісом президента Зеленського стосовно майбутньої конфігурації у парламенті.

Також росіяни хочуть усьому світу продемонструвати свою перемогу. Наприклад, обміняти якихось одіозних осіб, засуджених у нас за державну зраду, на невинних моряків. Москва має багато варіантів, як використати ту ситуацію, що склалась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення полонених: Зеленського і Путіна проситимуть про помилування

Раніше теж порушували тему обміну полоненими, але цього не відбувалося. Є вірогідність, що обмін зірветься і цього разу?

- Скоріш так і буде. Зірветься з вини російської сторони. Москва надто багато хоче. Вимагає політичних поступок від української влади. Хоче, щоб ми розпочали діалог, як вони кажуть, зі своїми громадянами. Тобто з ЛНР та ДНР. Це - неприйнятно для України. Почати з ними переговори - означає визнати їх єдиною стороною конфлікту і нівелювати повністю вплив Росії. Володимир Зеленський вже заявляв, що не піде на цей крок. Кремль у свою чергу не погодиться на компроміс. Хочуть перемоги, а не повернення своїх людей додому.

До того ж на Росію з цього питання припинило суттєво тиснути міжнародне товариство. Дональд Трамп заплющує очі на Україну, планує зустріч із Путіним, щоб вирішувати свої питання. Європейський Союз ще формує свої виконавчі і законодавчі органи після виборів. Західні партнери зазвичай реагують на кризу, загострення. Вони звикли, що українці роками перебувають у російському полоні. Це вже не викликає у них занепокоєння.

Пропонували низку форматів обміну. В Офісі президента кажуть про 10 на 10. Який формат був би найбільш вдалим для України?

- Україна пропонувала обмін всіх на всіх. Але не можемо реалізувати цю модель, бо є велика кількість наших громадян, яких Москва не визнає українськими полоненими. Наприклад, того ж самого Олега Сенцова росіяни вважають своїм громадянином. Він з Криму, а з погляду Москви - це територія Росії. І віддавати його вони не хочуть. Тож формат "усіх на усіх" за таких умов перетворюється на ситуацію, коли Путін сам буде вирішувати, кого віддати Україні.

Зеленський багато уваги акцентує на поверненні українських громадян додому. Зустрічався з їхніми сім'ями. Тож провокації щодо обміну з боку Росії - це ще й дестабілізуючий фактор для нового президента. РФ це також розуміє і планує використати його максимально. Вони не зацікавлені в обміні. Не хочуть втрачати такий дієвий інструмент досягнення своїх цілей та тиску на Україну.

Раніше міжнародний трибунал зобов'язав Росію повернути українських моряків. Вона не зробила цього. Понесе якесь покарання?

- РФ - це не правова та не демократична держава. Вона свідомо демонтувала себе з міжнародної системи. Не буде виконувати жодні рішення, які не вигідні Москві. Можна переламати Кремль тільки за умови сильного тиску. Коли для них краще буде виконати рішення суду, бо наслідки будуть болючими. Поки що Захід не діє у цьому напрямку. Навпаки останнім часом робить кроки на зближення з Росією. Наприклад, повернули її в ПАРЄ. Тобто росіянам навіть не треба робити вигляд, що вони зацікавлені у вирішенні українського питання. Можливо ситуація зміниться, якщо на горизонті з'являться нові санкції. Тоді, щоб їх уникнути, Путін міг би зробити "жест доброї волі" і відпустити моряків.

Чи є поступки, на які Україна може піти, щоб повернути своїх громадян, які перебувають у російському полоні?

- Раніше звучало, що росіяни дуже хочуть повернути свого пропагандиста Кирила Вишинського. Думаю, наша влада може на це піти, щоб повернути полонених. Схожа ситуація була 1955 року. Тоді перший канцлер повоєнної Федеральної Республіки Німеччини Конрад Аденауер визнав Радянський Союз. Зробив це, щоб повернути з полону СРСР велику кількість німецьких солдатів. Після розподілу Німеччини питання визнання Радянського Союзу було дуже суперечливим. Але Аденауер пішов на цей крок, щоб зберегти життя своїм громадянам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін проти" — Москалькова про обмін українських моряків на Вишинського

Який компроміс із Росією стосовно полонених був би неприпустимий?

- Ми не можемо йти на поступки, що пов'язані з державністю. Ніколи не маємо визнавати російський міф про громадянську війну на Донбасі. Не будемо розмовляти з терористами чи надавати ОРДЛО якусь незрозумілу автономію з правом вето та українську внутрішню та зовнішню політику. Це - неприйнятні речі.

Чому питання українських полонених у Росії зараз так голосно порушили? Це якось пов'язано із виборами?

- На цій темі насамперед грає Віктор Медведчук. Саме він у більшості українців асоціюється з визволенням наших громадян з російських тюрем. Як головний провідник "русского мира" отримає додаткові електоральні бали на виборах. Путін теж зацікавлений у тому, щоб підтримати свого проросійського кума.

Але щоб Медведчук зайняв якесь вагоме місце у майбутньому політичному розкладі в Україні, має бути ще й елемент капітуляції з боку чинного президента. Тобто Зеленський має піти на якісь кулуарні домовленості з Кремлем, відкрити Медведчуку шлях до влади. Сподіваюсь, він на це не погодиться. Повернення наших громадян з російського полону - одна з пріоритетних речей. Але вона не може шкодити національній безпеці нашої держави.

Свої сподівання, що Москва погодиться на обмін полоненими висловив і спеціальний представник Держдепу США Курт Волкер.

"Обмін буде важливим кроком для зміцнення довіри і возз'єднання ув'язнених з їхніми сім'ями. Якщо все пройде успішно, це буде результатом прямої участі президентів Зеленського і Путіна. Дуже сподіваюся на позитивний результат", – заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Обміну полоненими не буде, Кремлю ще потрібні українці в російських тюрмах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути