середа, 15 квітня 2009 09:50

Обамі радять націлити ядерні ракети на Росію

Обамі радять націлити ядерні ракети на Росію
Федерація американських учених опублікувала доповідь "Від протистояння до мінімального стримування", присвячений формуванню нової ядерної доктрини США. Доповідь обґрунтовує ідею президента Барака Обами про необхідність ядерного роззброєння.

Федерація американських учених, яка підготувала доповідь, була створена ще в 1945 році ядерниками, які розробляли першу в США атомну бомбу, і відтоді на постійній основі консультує Білий дім та військові відомства США. Організація включає 68 нобелівських лауреатів.

Учені вибрали 12 мішеней

Доповідь доводить, що нинішній ядерний потенціал США є пережитком холодної війни та представляє більшу загрозу для Америки, аніж для її вірогідних супротивників. Зараз в США є 5,2 тис. ядерних боєголовок. На думку учених, така кількість надмірна: вони не можуть бути використані у військових діях, оскільки США не збираються вести ядерну війну, і представляють потенційну небезпеку для американських громадян у разі природного катаклізму. Слова статуту НАТО, в якому ядерна зброя названа засобом "зберегти мир та запобігти війні", автори доповіді називають "безглуздим блефом".

На думку учених, США необхідно мати всього декілька сотень ядерних боєголовок, і це буде досить, щоб потенційні супротивники остерігалися нападати на США. До такого ж рівня, на думку авторів доповіді, свій ядерний потенціал знизить і Росія.

У цьому російські експерти бачать головну каверзу американської ініціативи. Вони вважають, що через переговори США хочуть "скоротити російські ядерні озброєння до того рівня, який зможе нейтралізувати американська система ПРО".

Автори доповіді вважають, що обирати в якості цілей густонаселені міста не гуманно, оскільки у разі війни це призведе до численних жертв. Мішенями слід зробити тільки важливі об"єкти інфраструктури. Ймовірними супротивниками в доповіді називають Росію, Китай, Північну Корею, Іран та Сирію, для прикладу автори доповіді наводять саме Росію.

Неминуче загине мільйон росіян

Учені склали список мішеней на території РФ, достатніх для ефективного стримування, - всього таких об"єктів 12. Це підприємства "Газпрому", "Роснефти", "Русала", "Норникеля", "Сургутнефтегаза", "Евраза", "Северстали" і навіть німецької E.ON та італійської Enel. За підрахунками авторів доповіді, у разі знищення цих об"єктів Росія не зможе вести війну, оскільки її економіка буде паралізована, крім того, неминуче загине мільйон росіян.

Вибір 12 мішеней - це майже революційна пропозиція. Згідно зі схожою доповіддю восьмирічної давності, потенційними цілями американських ракет з ядерними боєголовками на території Росії були від 150 до 194 найбільших міст, а промислові підприємства, що знаходилися на прицілі, і зовсім обчислювалися тисячами.

За матеріалами Коммерсант, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Обамі радять націлити ядерні ракети на Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути