Ексклюзиви
субота, 27 березня 2010 13:52

Обама з Медведєвим розставили всі крапки над "і" щодо СНО

Обама з Медведєвим розставили всі крапки над "і" щодо СНО

Російсько-американський договір про стратегічні наступальні озброєння (СНО) буде підписаний в Празі 8 квітня 2010 року.

Про це повідомляє прес-служба Білого дому. Цю інформацію також підтвердила прес-секретар президента РФ Наталія Тімакова.

Остаточний час і місце підписання документа президенти Росії та США Дмитро Медведєв і Барак Обама визначили під час телефонної розмови, що відбулася 26 березня. Повідомляється, що новий договір про СНО передбачає скорочення кількості боєголовок до 1550 штук у кожної зі сторін. Це на 30 відсотків нижче за ліміт, встановлений попереднім договором про стратегічні наступальні озброєння.

У прес-службі Кремля підкреслили, що нова угода діятиме 10 років. Також наголошується, що Росія і США заснували двосторонню консультативну комісію, метою якої є сприяння здійсненню договору. За словами голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Михайла Маргелова, сторони домовилися, що національні парламенти ратифікують документ синхронно.

Дмитро Медведєв відзначив, що новий документ "відображає баланс інтересів обох країн". Під час телефонної бесіди глави двох країн відзначили, що узгодження нового договору про СНО "не завжди йшло просто".

В середу, 24 березня, стало відомо, що Кремль вже погодив всі документи, необхідні для підписання нової угоди. Проте час і місце підписання договору не уточнювалися. Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Когоут повідомив, що Вашингтон звернувся до влади Праги з проханням прийняти у себе підписання документу. Він також підтвердив згоду приймаючої сторони.

Увечері 24 березня представник посольства РФ в Чехії Володимир Федоров підтвердив, що договір про СНО буде підписаний в Празі 8 квітня 2010 року. В п"ятницю, 26 березня, Білий дім розповсюдив повідомлення, в якому йшлося, що Обама подзвонить Медведєву о 16:00 за київським часом і обговорить з російським президентом нову угоду.

Попередній договір про стратегічні наступальні озброєння був підписаний 15 років тому. Термін його дії закінчився в грудні 2009 року, проте Росія і США не встигли підготувати нову угоду. Узгодження тексту документа було завершене 18 грудня в Женеві. Проте глава комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов відзначив, що сторонам ще належить вивірити технічні деталі майбутньої угоди.

Повідомлялося, що під час підготовки документа між сторонами виникли розбіжності щодо механізму контролю над мобільними міжконтинентальними балістичними ракетами, а також розбіжності в поглядах на максимально допустиму кількість носіїв ядерних боєголовок.

Lenta.ru, РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Обама з Медведєвим розставили всі крапки над "і" щодо СНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути