середа, 21 травня 2008 13:03

Нового президента Лівану виберуть протягом доби

Представники парламентської більшості Лівану і опозиція, очолювана шиїтським радикальним рухом "Хезбола", пообіцяли 21 травня провести вибори президента країни протягом 24 годин, передає агентство AFP.

Раніше сторонам, за підсумками переговорів в столиці Катару Доха вдалося прийти до компромісу по кандидатурі майбутнього президента. Ним повинен стати командувач ліванською армією генерал Мішель Слейман.

Очікується, що досягнуті в Доха домовленості покладуть край політичній кризі в Лівані, яка триває близько 18 місяців. Вона була викликана розколом в уряді, яке в кінці 2006 року покинули міністри "Хезболи".

Починаючи з листопада 2007 року країна живе без президента. 19 спроб вибрати главу держави ні до чого не привели. Вибори постійно зривалися або переносилися на пізніший термін через нестачу кворуму: опозиція бойкотувала голосування по кандидатурах, які висувалися урядом.

Крім того, угоди в Доха передбачають створення нового коаліційного кабінету міністрів. Парламентська більшість, очолювана сунітами, отримає 16 міністерських портфелів з правом обирати прем"єр-міністра. Опозиції дістанеться 11 місць. Ще трьох членів кабінету призначатиме вибраний президент.

Шиїтська опозиція і парламентська більшість також домовилися про внесення змін до закону про вибори і про заборону застосовувати зброю у внутрідержавних політичних конфліктах, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Нового президента Лівану виберуть протягом доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути