середа, 16 вересня 2009 10:30

Новим прем"єром Японії став прихильник Росії

Новим прем"єром Японії став прихильник Росії

Нижня палата парламенту Японії затвердила новим прем"єр-міністром лідера Демократичної партії Юкіо Хатояму.

Голосування в палаті представників відбулося через два з половиною тижні після перемоги демократів на парламентських виборах. Раніше 16 вересня ліберально-демократичний уряд Японії у повному складі пішов у відставку.

Виходячи з будівлі парламенту, Хатояма заявив журналістам, що він схвильований можливістю творити історію, але в той же час відчуває серйозну відповідальність.

Колишній прем"єр Таро Асо висловив співчуття, що йому доводиться йти зі своєї посади на півдорозі (Асо став прем"єром в 2008 році), проте за цей короткий період, за його словами, він зробив все можливе для блага країни.

Як очікується, пізніше 16 вересень Хатояма озвучить склад свого кабінету міністрів, а також буде прийнятий імператором Японії Акіхіто.

Прихід до влади в Японії демократів ознаменував кінець політичної епохи - впродовж останнього півстоліття уряд країни за винятком рідкісних епізодів завжди очолювали представники Ліберально-демократичної партії.

Хатоямі 62 роки, він закінчив Токійський університет, отримав Ph.D. у Стенфордському університеті за дисертацію в сфері прикладного управління (managerialengineering). У 1998 році Хатояма став одним із засновників Демократичної партії Японії в її нинішньому вигляді. У різні роки він займав пости голови партії і генерального секретаря. У травні цього року знову був обраний на пост голови партії. Юкіо Хатояма очолює товариство "Японія - Росія".

Ще до офіційного обрання на пост прем"єра Японії - за два тижні, що пройшли після перемоги демократів на виборах, - Юкіо Хатояма неодноразово підкреслював важливість довірчих відносин з Росією і бажання продовжити справу свого діда. Перше висловлювання майбутнього прем"єра про російсько-японські відносини прозвучало ще під час підрахунку голосів на першій прес-конференції в ніч після виборів; у цій промові Хатоями Росія була названа єдиною країною, окрім США, важливість відносин з якою політик виділив окремо.

Дід Юкіо Хатоями - Ітіро Хатояма, будучи прем"єр-міністром Японії, підписав в 1956 році Спільну декларацію між СРСР і Японією, за нього були встановлені дипломатичні відносини між двома країнами.

За матеріалами Lenta.ru, Полит.ру, РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Новим прем"єром Японії став прихильник Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути