Ексклюзиви
понеділок, 03 березня 2008 13:43

Нові санкції проти Ірану будуть поставлені на голосування в РБ ООН

Проект резолюції з новими санкціями проти Ірану, що не покинув справи збагачення урану, буде поставлений на голосування в Раді Безпеки ООН у понеділок об 11-й ранку.

Нова, вже третя за останні два роки, резолюція передбачає введення заборони на зарубіжні поїздки ряду осіб, що беруть участь в розробці ядерної програми Ірану, заморожування рахунків деяких іранських компаній і банків, а також інспекцію вантажів.

Санкції не розповсюджуються на АЕС Бушер, зводити яку допомагає Росія, і не припускають силового тиску.

"Шестірка" - п"ять постійних членів РБ ООН Росія, США, Китай, Великобританія, Франція, а також Німеччина - раніше виразила готовність посилити тиск на Тегеран, який не підкорявся вимогам двох попередніх резолюцій.

Документ має достатню підтримку серед 15 членів Радбезу, щоб бути ухваленим, хоча деякі непостійні члени РБ ООН висловлюють сумнів у доцільності нових санкцій у світлі останньої доповіді МАГАТЕ, що відзначила прогрес у переговорах із Тегераном.

У оновленому проекті резолюції міститься вітання досягнутому прогресу в переговорах Ірану з МАГАТЕ, а також заклик продовжити роботу зі з"ясування питань, які залишилися, і підкреслюється, що це сприятиме відновленню міжнародної довіри до ядерних програм Ірану.

До тексту також внесено уточнення про порядок інспекції іранських вантажів з посиланням на конкретні чинні міжнародні правові норми. Документ, як і раніше, відкритий для поправок, які ще можуть бути внесені в понеділок до голосування.

Тегеран на нинішньому тижні зажадав від ООН вивести його "ядерне досьє" з компетенції РБ ООН на основі доповіді МАГАТЕ. В той же час Іран підтвердив, що не має наміру відмовлятися від збагачення урану, повідомляє РИА Новости.
Зараз ви читаєте новину «Нові санкції проти Ірану будуть поставлені на голосування в РБ ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути