Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 21:53

Нормалізація лайки й агресія - як українська письменниця два роки жила в Москві

Автор: Тарас Подолян
  "Країна, яка шантажує газом всю Європу, своїм власним громадянам цього газу часто не дає"
"Країна, яка шантажує газом всю Європу, своїм власним громадянам цього газу часто не дає"

Письменниця і маркетолог Ірина Жураковська до війни кілька років працювала в Росії. Москву називає єдиним містом, де їй було некомфортно і куди повертатися точно не хоче.

"Єдине, місце, де мені було некомфортно і куди я точно не хочу повертатися, це Москва. Там я працювала у 2008-2010 роках. Їхала туди з думкою про "Майстра і Маргариту" Булгакова, про Висоцького, Віктора Цоя, про андеграунд і про російську літературну класику. У мене був челендж шукати в ній щось хороше, і я це робила дуже відповідально.

Але важко було витримувати шалений ритм міста, рівень побутової і корпоративної агресії. Нормалізація лайки і негативу там така, що впадає в очі. Коли я повернулася в Київ після двох років а Москві, мені казали: "Ти таке стерво стала!" А я просто людина, яка якось вижила два роки в Москві і не збожеволіла, адже була в постійному високому стресі", - поділилася враженнями Ірина Жураковська.

"Дуже впадала в око разюча різниця між життям багатих і бідних. Моя мама росіянка – з Камчатки. Родичі моєї мами живуть усього за 400 кілометрів від Москви – у цілковитому зубожінні. Я не могла зрозуміти, як може поєднуватися розкіш і достаток Москви з повним зубожінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці досі чекають, що їм скажуть, що робити" - письменниця

Приїжджаючи в гості до сестер бабусі в Івановську область, я залишала їм тисячу рублів. На той момент це для мене означало один раз сходити в ресторан, а для них – чверть пенсії, на яку вони можуть цілий місяць купувати ліки. З інвалідної пенсії чверть іде на ліки, ще одна - на погашення комунальних і проведення газу. Країна, яка шантажує газом всю Європу, своїм власним громадянам цього газу часто не дає. Вони отримали доступ до газу лише в кінці 2000-х, і то не всі", - додала вона.

Інтерв'ю з Іриною Жураковською читайте в журналі Країна.

У Москві та Мінську немає зручних для протестів просторів. З центральних площ міст відгалужуються мало вулиць, тому силовики легко їх можуть оточити.

Про це розповів норвезький вчений і політолог Арве Гансен. Він жив у Білорусі, Росії та Україні. Брав участь у Революції гідності. Досліджував масові протести у Києві, Мінську і Москві.

Зараз ви читаєте новину «Нормалізація лайки й агресія - як українська письменниця два роки жила в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути