четвер, 08 жовтня 2009 14:49

Нобелівську премію з літератури в 12-й раз присудили жінці

Нобелівську премію з літератури в 12-й раз присудили жінці

Нобелівська премія з літератури за 2009 рік присудили німецькій письменниці Герті Мюллер з формулюванням "за зосередженість в поезії і чесність в прозі, з якими вона описує життя знедолених".

Мюллер стала 12-ою жінкою-лауреатом за історію премії; у різні роки вона також удостоювалася премій імені Генріха Клейста, імені Франца Кафки та імені Йозефа Бройтбаха.

Одну з найбільш престижних світових літературних премій, Дублінську, Мюллер присудили в 1998 році за роман Herztier ("Серце звіра"; при перекладі на англійську книга отримала заголовок "Країна зелених слив"). Попереднім німцем, який отримав Нобелівську премію з літератури, був Гюнтер Грасс (1999 рік).

Мюллер народилася в Румунії, закінчила Тімішоарський університет. У 1982 році видала перший роман німецькою (Niederungen, "Низини"). П"ятьма роками пізніше разом з чоловіком, письменником Ріхардом Вагнером, переїхала у ФРН.

Спостерігачі передбачали перемогу поета в 2009 році: останній раз нагорода за віршовані твори присуджувалася полячці Віславі Шимборській у 1996 році. Мюллер відома в основному своєю прозою, проте в 2000 році вона випустила книгу віршів Im Haarknoten wohn teine Dame ("Жінка живе в пучку волосся").

Ім"я лауреата премії з літератури стало відоме 8 жовтня 2009 року. Його оголосив новий постійний секретар Нобелівського комітету Петер Енглунд. Сума премії складає 10 мільйонів шведських крон (970 тисяч євро). Урочистий банкет на честь лауреатів 2009 року пройде в грудні в Стокгольмі.

У 2008 році премією нагородили французький письменник Жан-Марі Гюстав Леклезіо, роком раніше нагороду отримала британська письменниця Доріс Лессінг.

Нобелівська премія з літератури присуджується з 1901 року.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з літератури в 12-й раз присудили жінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути