вівторок, 18 серпня 2020 15:00

Незалежність – це революції. Під час останньої за свободу заплатили кров'ю

Незалежність – це революції. Під час останньої за свободу заплатили кров'ю
Віктор Бобиренко: найголовнішою подією для незалежної України стала Революція гідності. А саме 20 лютого 2014 року. Трагічного дня розстрілів протестувальників на Інститутській вулиці відбувся цивілізаційний злам для нашої держави. Фото: Reuters

Незалежність для України – це все без перебільшення. Завдяки їй зараз можемо вільно обирати вектор руху, розвиватися власним шляхом.

Про це в коментарі Gazeta.ua говорить політолог Віктор Бобиренко.

"Особисто для мене незалежність почалась одразу 24 серпня 1991 року. Проте для більшості українців – це остаточно стало зрозуміло 1994 року, коли обирали парламент. Тоді люди відчули, що голосують не просто за якогось директора обкому в колонії. Усвідомили, що обираємо свою владу для власної незалежної країни.

Для мене символом незалежності є всі революції, що відбулись, – "Україна без Кучми", помаранчева, Революція гідності. Саме тоді, перебуваючи у вирі цих подій, розумієш, що на твоїх очах твориться історія. Тисячі людей єднаються заради спільної мети. Цей захват можна порівняти з першим коханням. Ніколи не відчував нічого подібного. Саме під час революцій бачиш народне єднання та силу у первозданному вигляді. Адже до цього моменту багато українців думали, що незалежність звалилася на нас із неба. Мовляв, Союз розпався, нам пощастило стати суверенною державою. Під час останньої революції за свободу заплатили кров'ю. Таке не забувається", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність - це можливість самостійно ухвалювати рішення

Ці події стали основними поворотними точками у нашій історії, каже експерт

"Українці довели собі та всьому світові свою спроможність відстоювати власні інтереси й переконання. Проте найголовнішою подією для незалежної України стала Революція гідності. А саме 20 лютого 2014 року. Трагічного дня розстрілів протестувальників на Інститутській вулиці відбувся цивілізаційний злам для нашої держави. Саме цей день став точкою неповернення, коли всі зрозуміли, що так, як раніше, більше не буде. Тоді дорога назад у російські обійми зникла для нас назавжди. Українці нарешті усвідомили, що Росія – це не братня країна, а екзистенційний ворог. Подальше вторгнення росіян на Донбас та анексія Криму тільки підтвердили це.

Усі складності, що Україна подолала на своєму шляху до незалежності та після 1991 року, наштовхують на думку, що ми йдемо правильним шляхом. Повільно, з помилками, але ми все ж таки зробили вибір на користь європейського майбутнього та відвернулися від РФ. Маю надію, що десь через 30 років станемо повноцінним членом Європейського Союзу та НАТО", - додає Віктор Бобиренко.

24 серпня 1991 року проголосили Акт Незалежності Української держави.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність – це революції. Під час останньої за свободу заплатили кров'ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути