пʼятниця, 21 серпня 2020 15:00

Незалежність – це право українців самим вирішувати майбутнє держави

Незалежність – це право українців самим вирішувати майбутнє держави
Цьогоріч Україна відзначатиме 29-ту річницю проголошення Незалежності. Фото:ukrslovo.net

Найважливішим кроком до Незалежності став референдум 1991 року. А Майдани та Революції – це вже її прояви, вважає філософ Олексій Панич.

"Відчув, що Україна незалежна 1 грудня 1991-го, коли проголосував сам. І коли побачив результати. Довгий час після того подумки святкував Незалежність України саме 1 грудня, а не 24 серпня. Незалежність – це право українського народу самотужки вирішувати, що робити зі своєю державою та її майбутнім. А от символів для себе ніколи не створював. Їх нема. Символ – це наш народ. Ми можемо помилятися, робити хибні кроки. Головне – залишатися не обдуреними зовні, і рішення приймати не під тиском. Бо зараз така загроза реально існує в інформаційному просторі", - розповів кореспондентові Gazeta.ua Олексій Панич.

Подією, яка спричинила тектонічні зміни у шляху до незалежності України, вважає серпневий переворот 1991-го в Радянському Союзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли ми об'єднуємося — не робимо дурниць

"Я ріс із скептичним і негативним ставленням до совка. І цей скепсис завжди шукав виходи. Після перевороту стало остаточно зрозуміло, що від совка та всіх, хто його пропагує, потрібно позбуватися. Це зрозуміла більшість. І зараз, ми різними способами можемо впливати на життя країни, розбиратися з самими собою, як нам жити. Контрольний пакет незалежності - в нас", - додав експерт.

Каже, що за 29 років незалежності прожив кілька різних життів. Змінив кар'єру. Рік працював запрошеним викладачем у США і мав пропозицію лишитися там назавжди. Але відмовився.

"У Штатах викладав в університеті у 1999-2000 роках. А потім отримав пропозицію залишитися. Але не погодився, бо мав зобов'язання перед людьми в Україні, - каже Олексій Панич. - Та й не зміг жити серед american people (американського народу. - Gazeta.ua). Бо в Україні є відчуття спільноти, яка мені небайдужа. Для якої я можу щось зробити, впливати на її життя і отримувати віддачу".

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про відзначення 29-ї річниці Незалежності України". Кабінет міністрів має розробити й забезпечити реалізацію заходів святкування 29-ї річниці Незалежності України з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню хвороби Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність – це право українців самим вирішувати майбутнє держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути