середа, 24 червня 2020 10:21

Незаконну українську деревину використовують для меблів ІКЕА - розслідування

Незаконну українську деревину використовують для меблів ІКЕА - розслідування
Стільці Terje компанія ІКЕА виготовляє з незаконно вирубаного українського бука. Фото: ikea.com

Незаконно вирубану українську деревину використовує IKEA для виготовлення складаних стільців Terje.

Про це йдеться у 18-місячному розслідуванні британської неурядової організації Earthsight.

Розслідування встановило, що IKEA продає букові стільці, виготовлені з дерева, незаконно вирубаного в лісах Українських Карпат, де живуть рисі та ведмеді, які зникають.

"Багато меблів з ДСП з меламіновым покриттям IKEA також виготовлені з української деревини підозрілого походження. Під час правління горезвісного корумпованого президента Віктора Януковича в 2011-14 роках закордонні компанії за доступ до лісоматеріалів виплачували мільйони доларів хабарів. Розслідування показує, що велика ймовірність, що деревина, за яку були сплачені такі хабарі, згодом потрапила у товари IKEA", - йдеться у звіті Earthsight.

У цій незаконній заготівлі задіяно корумповані державні лісогосподарські підприємства, які управляють більшістю лісів України. Одне з них, але не єдине, - лісомисливське господарство смт Великий Бичків на Закарпатті.

Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на "санітарні" вирубування на понад сотню ділянок з квітня по червень 2018 року. Дані, отримані в ході розслідування, свідчать, що Великобичківське ЛМГ проводило незаконні санітарні вирубування в тому ж обсязі в аналогічний період 2019-го та 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент підписав указ про електронний облік деревини

"Державні ліси країни страждали від епідемії незаконності. Сорок відсотків від 1 млрд євро деревини, що постачається до ЄС щороку, є підозрілими. У центрі проблеми лежало Державне агентство лісових ресурсів України. У тривожному конфлікті інтересів агентство відповідає за захист лісів України та видобуток деревини з них. Ми з'ясували, що воно також пронизане корупцією", - вказують розслідувачі.

Головним заготівельником незаконно зрубаного бука є меблева компанія ВГСМ. Компанію заснували 1992 року власне як постачальника для ІКЕА. Головний офіс розташований у смт Великий Бичків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорні схеми лісорубів – хто і як провокує незаконні вирубування

ВГСМ є одним із найбільших деревообробних підприємств України, яке переробляє 40 тис. куб. м деревини щороку, з яких роблять майже півмільйона букових стільців. Майже весь свій товар вони експортують до ЄС, при цьому замовником 96% всієї продукції є ІКЕА.

Розслідувачі також виявили серйозні проблеми у 14 з 16 інших українських державних фірм, які останніми роками продавали деревину ВГСМ.

Товаротранспортні документи показують, що ВГСМ продає букову сировину, дуб і ясен на фабрику ІКЕА у Словаччину. Значну частину експортної продукції становлять напівготові частини меблів ІКЕА або букові пиломатеріали, які переправляють до Румунії, де їх фінальною обробкою займається компанія Plimob.

За голову Гутянського лісгоспу Віктора Сису, якого затримали за підозрою у даванні $100 тис. хабара старшому детективу Національного антикорупційного бюро, внесли заставу 5 млн грн - і він вийшов із СІЗО.

У липні 2019-го президент Володимир Зеленський під час екстреної наради щодо вирубування лісів на Харківщині заявив, що ці незаконні вирубування контролює директор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса. Голова держави зателефонував Сисі й попросив зайти до Офісу президента.

Зараз ви читаєте новину «Незаконну українську деревину використовують для меблів ІКЕА - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути