Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2011 14:43

Невдачі Росії в космічній галузі Україна може використати на користь собі

Невдачі Росії в космічній галузі Україна може використати на користь собі

Невдачі в російській космічній галузі - це свідчення тієї системної кризи, яка намітилась у російському військово-промисловому комплексі. Таку думку Gazeta.ua висловив експерт військових програм Центру Разумкова Олексій Мельник, коментуючи проблеми, пов'язані з космічним апаратом "Фобос-грунт", ракетами "Булава", супутниками "Глонасс-М", ракетою-носієм "Протон-М" з супутником " Експрес-АМ4 ".

"Ці симптоми повторюються все частіше й частіше. Напевно, варто очікувати якогось якісного провалу, якщо керівництво Росії не буде вживати заходи з реформування високотехнологічних галузей, залучення фахівців. Приміром, більше половини запусків ракети "Булава" закінчились катастрофою. Якщо найближчим часом вони не налагодять цей вихід, потрібно буде йти на подальше скорочення наявних ракет", - зазначив Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії впав і згорів космічний корабель "Прогрес"

З його точки зору, Україна повинна для себе зробити висновки з невдач Росії в космічній галузі, оскільки в нас схожі проблеми. Країні треба задуматися про те, що резерви, якими ми користуємося 20 років поспіль, все одно закінчуються."Крім того, Україна повинна використати шанс як конкурент Росії в ракетно-космічній промисловості. Ми можемо завоювати нові ринки збуту. Невдачі сусіда не потрібно радіти, але її можна використовувати. Наприклад, Україна і Росія конкурують у виробництві носіїв для запуску космічних апаратів" , - вважає експерт.

Коментуючи заяви глави Роскосмосу Володимира Поповкіна про те, що незапуск "Фобос-Гунта" означав би визнання того, що Росія остаточно відстала в космічних технологіях, Мельник сказав: "В Україні так само є галузі, які через рік-два втратять свої можливості, якщо їх не розвивати. Ніші можуть бути швидко зайняті. Поки зберігається можливість випуску військово-транспортних Ан-70 або транспортних пасажирських літаків. Однак, на жаль, поки є лише стратегії, концепції, декларації. А до реальних кроків справа не доходить", - сказав  Мельник.

Зараз ви читаєте новину «Невдачі Росії в космічній галузі Україна може використати на користь собі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути