четвер, 29 вересня 2011 11:18

Уламок російської ракети загрожує Міжнародній космічній станції

Уламок російської ракети загрожує Міжнародній космічній станції

Міжнародної космічної станції (МКС), можливо, доведеться скоригувати свою орбіту, щоб уникнути зіткнення з уламком ракети-носія "Циклон-3", повідомило джерело в підмосковному Центрі управління польотами (ЦУП).

"За спостереженнями, фрагмент ракети-носія "Циклон-3", яка в грудні 1991 року вивела на орбіту супутники "Інтеркосмос-25" і "Магіон-3", в ніч на п'ятницю буде неодноразово пролітати повз станцію на неприпустимо близькою відстанню", - сказав співрозмовник агентства.

У зв'язку з цим, за його словами, фахівці ЦУП готують проведення маневру ухилення від уламка діаметром 10 см. Джерело відзначило, що орбіта космічного сміття буде уточнюватися протягом четверга. "У разі необхідності, корекція орбіти МКС буде здійснена двигунами російського модуля "Зірка" в 19:45 за київським часом", - додав він.

Співрозмовник агентства уточнив, що в результаті можливого маневру висота орбіти станції буде збільшена більш ніж на 5 км.

"У цьому випадку запланована на 6 жовтня корекція орбіти проводитися не буде", - сказав він.

На МКС в даний час здійснює політ екіпаж 29 експедиції у складі командира Майкла Фоссума (США) і бортінженерів Сергія Волкова (Росія) і Сатосі Фурукави (Японія).

Нагадаємо, в квітні цього року європейський вантажний корабель "Йоганн Кеплер" збільшив висоту польоту МКС майже на кілометр, щоб станція не зіткнулася з уламком російського супутника "Космос-2251". Він відколовся в результаті зіткнення з американським супутником "Ірідіум" в лютому 2009 року.

В кінці жовтня 2010 року російський вантажний корабель "Прогрес М-07М" виконав маневр з ухилення МКС від уламка невідомого походження, піднявши її орбіту на 700 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Уламок російської ракети загрожує Міжнародній космічній станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути