пʼятниця, 14 листопада 2008 17:03

Нещасливі люди витрачають на телевізор на 30% більше часу

Нещасливі люди витрачають на телевізор на 30% більше часу

Нещасні люди дивляться телевізор помітно більше, ніж щасливі, встановили американські вчені. Ті, хто задоволений життям, у свою чергу, активніше читають газети, більше спілкуються і частіше займаються сексом. А ось інтернет не робить людини ні щасливішими, ні нещаснішими, вважають фахівці.

Нещасливі люди витрачають на телевізор на 30% більше часу, визначили соціологи Джон Робінсон і Стівен Мартін з Університету штату Меріленд в результаті масштабного дослідження, в якому з 1975 до 2006 року взяли участь 30 тис людей. Звіт про виконану роботу вони опублікували у виданні Social Indicators Research.

Нові дані не суперечать висновкам попередніх досліджень про те, що перегляд телевізора нерідко стає для людини найщасливішим часом дня. "Телевізор здатний приносити глядачеві короткострокове задоволення, але це відбувається за рахунок довгострокової незадоволеності", - пояснює професор Робінсон.

Зазвичай любителі ТБ говорять, що "в цілому телебачення - це марна трата часу, це не особливо приємно, але програми, які я подивився сьогодні, були непоганими", відзначає вчений. Найчастіше люди вибирають як розвагу телевізор, оскільки для його перегляду не потрібно нікуди йти, не потрібно нічого планувати, комусь платити або витрачати сили.

В той же час дослідники не поспішають зробити висновок, що телебачення робить людину нещасною. Швидше, він віднімає час, який можна було б витратити на приємнішу діяльність. Або ж нещасливі люди тягнуться до блакитного екрану, який дозволяє на якийсь час забути про незадоволеність.

Учені попереджають: хронічна відсутність щастя може украй негативно позначитися на стані людини і його соціальній активності. Професор Мартін порівнює регулярний перегляд телевізора з прийомом наркотиків. "Діяльність, що викликає звикання, дає короткострокову насолоду, але в довгостроковій перспективі приносить відчуття горя і жаль".

Останніми роками активно займаються питаннями про те, скільки в країні щасливих людей і як можна збільшити їх кількість, британські учені. Так, дослідники встановили, що найщасливішим містом країни можна вважати графство Певіс в Уельсі, а найнещаснішим - столицю Шотландії Едінбург, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Нещасливі люди витрачають на телевізор на 30% більше часу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути