середа, 24 листопада 2010 11:09

"Нереально, щоб нинішня влада навіть вимовила слово "геноцид"

"Нереально, щоб нинішня влада навіть вимовила слово "геноцид"

Голод і Голодомор не пов'язані між собою. Так вважає 73-річний Станіслав Кульчицький, доктор історичних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Інституту історії України Національної академії наук України:

— Голод був не лише в Україні, а практично в усьому Радянському Союзі. Скажімо, у Казахстані від голоду загинули близько половини населення: кочовиків, які не знають землеробства, примусово посадили на землю. До українських селян, українців на Кубані та Ставропіллі, а також частково Нижньої Волги застосували інший механізм. Сталін вірив, що селяни ховають хліб. І коли чекісти його знаходили, знімали на кіноплівку: мовляв, саботажники не хочуть годувати місто та армію. 1930-го Сталін запровадив артілі замість комун — селянам дали по шматочку землі. І коли люди за рік-другий запасли собі щось на зиму, ударив телеграму: з 1 січня 1933 року негайно здавати приховане. Запровадив обшуки і натуральні штрафи по м'ясу та картоплі. Усе, що було в коморах, геть усі харчі — конфісковували. За три-чотири тижні люди почали мерти.

Кремлю не потрібно було винищити всіх селян. Сталін хотів залякати, провчити їх.

Наскільки термін "геноцид" виправданий у визначенні Голодомору?

— Наші політики, та й багато вчених бачать Голодомор крізь призму єврейського Голокосту. Мовляв, Сталін хотів винищити український народ. І різні цифри загиблих — 7 мільйонів, 10 мільйонів — це наслідок негласного змагання української діаспори з євреями. Ті дають 6 мільйонів жертв Голокосту, а ми — більше. Це несолідно і ненормально, коли йдеться про смерть людей.

Прирівнюючи Голодомор до Голокосту, політики ставлять між ними знак рівності. Хоча Голокост — це етнічна чистка, винищення окремого народу. А Голодомор — це терор голодом. В якому винен не народ, а централізований державний апарат. Росіяни тут ні до чого, вони були такі самі пригнічені, як і ми.

Чому Янукович відмовляється визнавати Голодомор геноцидом?

— Президент передусім політик. Тому, навіть якби знав усе, що відомо мені, все одно промовчав би, щоб не дратувати Москву. Він — залежний від неї. Тому нереально, щоб нинішня влада навіть вимовила слово "геноцид" стосовно Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «"Нереально, щоб нинішня влада навіть вимовила слово "геноцид"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути