вівторок, 11 серпня 2020 20:23

"Не вистачить навіть армії, щоб подавити" - чим можуть закінчитись протести у Білорусі

"Не вистачить навіть армії, щоб подавити" - чим можуть закінчитись протести у Білорусі
У Білорусі офіційно повідомили про одного загиблого у ході протестів. Фото: reuters

Влада Білорусі в особі Олександра Лукашенка планує ввести воєнний стан у країні. Це буде означати, що зможе застосовувати армію проти протестувальників.

Про це в коментрарі Gazeta.ua говорить білоруський журналіст Денис Лавникевич, 46 років.

"Об'єктивно кажучи, силовій машині Білорусі не вистачає ресурсів, щоб подавити протест. Від українського Майдану ці виступи відрізняються тим, що вони не локалізовані, а наче "розмазані" по всій країні. Навіть у самому Мінську немає конкретного місця, де проводять акції. Вони відбуваються по всій території столиці. Тому банально не вистачає силовиків. Вони бігають від одного місяця на інше, намагаються розігнати людей. Ця тактика не має успіху, тому Лукашенко вирішив застосувати армію.
Протести у Білорусі вибухнули несподівано. Вони – дуже масштабні у порівнянні з минулими акціями незгоди з владою. Якщо зараз цей протест зможе стати самопідтримуючим і переросте у загально національне повстання, для того, щоб його подавити, не вистачить навіть армії", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріл журналістів та перші "коктейлі Молотова": як минула ніч у Мінську

За його словами, навряд Лукашенко готовий пристати на вимоги протествальників, але його може спонукати до цього найближче оточення.

"Така вірогідність зберігається. З іншого боку владі немає з ким вести перемовини, адже білоруські протести не мають якогось лідера. Вони виникли стихійно, відбуваються без координаційного центру. Домовлятись з натовпом неможливо, а людини чи групи осіб, які б виражали загальні вимоги суспільства, немає. Є шанс, що такі з'являться, якщо протестний потенціал перших ночей збережеться.
Світлану Тихановську вивезли за межі Білорусі спецслужби Литви. Про це майже ніхто не знав. Навіть її найближчі соратники. Скоріш за все Захід визнає саме її переможницею білоруських виборів президента. Буде головою держави у вигнанні. Натомість безпосередньо у Білорусі при владі залишиться Лукашенко.
З людської точки зору на Україну зараз чекає велика хвиля політичних біженців з Білорусі. Вона уже почалась. Люди будуть тікати від переслідувань. Звичайно, протести не можуть не насторожувати Москву. Проте ще рано говорити, чи піде Путін на військове вторгнення, як було на Донбасі та у Криму. У будь-якому разі такий варіант можливий", - додає Денис Лавникевич.

У ніч проти вівторка, 11 серпня, у Білорусі розпочалася 3-тя доба масових протестів. Їх учасники виступають проти результатів президентських виборів, які нібито виграв чинний глава держави Олександр Лукашенко. Люди знову тисячами вийшли на вулиці багатьох міст. У Мінську близько опівночі, у відповідь на розгін співробітниками спецпідрозділу ОМОН МВС Білорусі, мітингувальники почали застосовувати перші "коктейлі Молотова".

Зараз ви читаєте новину «"Не вистачить навіть армії, щоб подавити" - чим можуть закінчитись протести у Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути