понеділок, 18 травня 2009 09:32

НБУ відмінив заборону на дострокове повернення депозитів

НБУ відмінив заборону на дострокове повернення депозитів

У банкірів не залишилося підстав для відмови вкладникам у достроковій видачі депозитів.

Національний банк відмінив заборону на дострокове зняття депозитів. Ця постанова НБУ датована 12 травня і набуває чинності з моменту її підписання.

Документ відміняє норму, згідно з якою НБУ рекомендував банкам вживати усіляких заходів для забезпечення позитивної динаміки зростання об"єму депозитів. Фактично банкіри посилалися на цю норму, коли відмовляли клієнтам в достроковому розірванні депозитних договорів.

Учасники ринку відмовляються "розуміти" ухвалу як відміну заборони

Банкіри оцінюють ініціативу регулятора неоднозначно.

З того часу, як був введений мораторій на дострокове зняття внесків, пройшло 7 місяців, так що більшість депозитних договорів вже і так встигли "вийти" з-під заборони. "Термін більшості депозитів сам собою вже закінчився, і банки у будь-якому випадку повинні були їх видавати. Депозитів, які знаходяться під мораторієм, в системі залишилося не так багато, тому нічого страшного в економіці не відбудеться", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гріджук.

З ним погоджується голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник. "Не думаю, що це істотно вплине на ситуацію, тому як системні банки і так видавали депозити. А ті, хто не може розрахуватися з клієнтами, вже знаходяться під керівництвом тимчасового адміністратора і під дією іншого мораторію", - говорить він.

Разом з тим, за словами передправління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна, внаслідок зняття заборони на дострокове повернення засобів з депозитних рахунків все ж таки будуть потерпілі. "Постраждають в основному дрібні банки і ті, чий імідж знаходиться не на вищому рівні. З них піде ліквідність. Я б цього не робив", - ділиться своєю думкою банкір.

Деякі учасники ринку взагалі відмовляються "розуміти" ухвалу як відміну заборони. "Поки не буде листа з роз"ясненням від Нацбанку і регулятор прямим текстом не скаже, що депозити треба віддавати, ми нічого робити не будемо", - заявив один з банкірів.

З відміною заборони поновиться відтік депозитів з банківської системи, правда, він не буде істотним.

За словами начальника аналітичного відділу компанії "Фойл Секьюрітіз" Агшина Мірзазаде, протягом найближчого місяця чистий відтік депозитів може скласти близько 3%.

"Забиратимуть ті вкладники, яким гроші дійсно потрібні, але вони не хотіли зв"язуватися з банком. Насамперед відтік торкнеться дрібних і не дуже надійних банків", - вважає аналітик. "Відтік не буде більше 5%, що не є критичним для системи. Пік припаде на травень, далі все повернеться в нормальне русло", - прогнозує перший замголови правління Промінвестбанку Вячеслав Юткін.

За матеріалом Дело

Зараз ви читаєте новину «НБУ відмінив заборону на дострокове повернення депозитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути