середа, 06 жовтня 2010 16:13

Названо країну із найвищою смертністю

Названо країну із найвищою смертністю

У Центральноафриканській республіці (ЦАР) - найвища смертність у порівнянні з іншими країнами Африки і, можливо, всього світу.

Згідно з дослідженням Центру прав людини Університету Берклі в США, щомісяця "чиста" смертність (без урахування міграції) в ЦАР становить 5 на 1000 осіб населення, тоді як у середньому по Африці цей показник дорівнює 1,3 на 1000, а в США - 0,7 на 1000.

За прогнозами вчених, вже цього року через хвороби і насильство ця країна втратить близько 6 відсотків свого населення.

У той же час, за даними ООН, перевищення народжуваності над смертністю в ЦАР становить 18 осіб на 1000 населення (народжуваність - 35, смертність -17 на 1000). Щоправда, при цьому дитяча смертність (у віці до двох місяців) тут перевищує показник у 110 на 1000 новонароджених.

Середня тривалість життя в ЦАР становить всього 44 роки.

ЦАР, яка межує з Суданом, Чадом, Конго і Камеруном, є однією з найбільш малонаселених країн Африки - тут живе менше 4 мільйонів осіб.

З них більше одного мільйона мешкають у столиці, місті Бангі. Решта три мільйони розкидані по країні. При цьому Бангі і Мобае - чи не єдині електрифіковані міста в ЦАР.

З моменту здобуття незалежності в 1960 році у колишній французькій колонії постійно стаються державні перевороти. Тільки з 1996 року тут сталося 11 переворотів і заколотів, а в 2002-2003 роках країна пережила громадянську війну.

Водночас, як з'ясували вчені, основною причиною підвищеної смертності в регіоні є зовсім не насильство. Велика частина смертей стається через зубожіння населення і брак медичних установ та ліків. Люди помирають від діабету та інших цілком виліковних хвороб, просто тому що медикаменти для них недоступні або дорогі.

Самі ж мешканці ЦАР вірять у зміни. Майже всі опитані під час дослідження твердо мають намір взяти участь у президентських виборах, які заплановані на січень 2011 року. Кандидатів поки що двоє - чинний президент Франсуа Бозізе і його попередник Анж-Фелікс Патассе, який був лідером ЦАР з 1993 по 2003 роки.

Нагадаємо, тривалість життя українців збільшилася на 1,3 року вперше за 100 років. За період з 2007 року по 1 січня 2009-го медики спостерігали збільшення тривалості життя українців на 1,3 року.

За матеріалами Inright.ru, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Названо країну із найвищою смертністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути