пʼятниця, 26 листопада 2021 15:06

НАЗК запускає портал для виявлення прихованих інтересів посадовців

НАЗК запускає портал для виявлення прихованих інтересів посадовців
Портал допомагатиме у роботі Нацполіції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів та громадських активістів. Фото: nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з громадською організацією "Антикорупційний штаб" презентували портал для виявлення прихованих інтересів посадовців.

Портал "Приховані інтереси" став першим цифровим інструментом, що допомагає знаходити можливі ризики в публічних службовців, повідомляє пресслужба НАЗК.

"Алгоритм може виявити 11 типів ризиків. Завдяки цьому можна швидко дізнатися, як посадовець пов'язаний із компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де він працює чи працював, близьких осіб, які працюють в одному органі із цим посадовцем. І перевірити, чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки. Це унікальний інструмент, тому що ми робимо публічною інформацію про можливі конфлікти інтересів у діяльності кожного високопосадовця", - зазначив керівник НАЗК Олександр Новіков.

Портал допомагатиме в роботі Нацполіції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів і громадських активістів для пошуку прихованих інтересів. Зараз база порталу містить 6 млн осіб, 1,5 млн компаній і понад 600 тис. ризиків. Це приблизно 1 млн декларантів і ще 5 млн осіб, пов'язаних із цими декларантами.

"Ми готові поділитися ідеєю з іншими країнами, уповноваженими інституціями та органами, які здійснюють запобігання корупції", - підкреслив голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

Загальна вартість створення порталу становить 535 тис. грн. Усі кошти надали партнери з міжнародного розвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РНБО створила словник термінів російської пропаганди

Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами, які мають значну економічну й політичну вагу в суспільному житті (олігархами). Рішення уряд ухвалив на засіданні 24 листопада.

Зараз ви читаєте новину «НАЗК запускає портал для виявлення прихованих інтересів посадовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути