четвер, 03 травня 2007 13:41

НАТО підтримало Естонію в конфлікті з Росією

НАТО випустило офіційну заяву, в якій виразило повну підтримку Естонії в конфлікті з Росією, пов"язаному з перенесенням меморіалу радянському Воїнові-визволителеві з талліннської площі Тинісмяги, повідомляє агентство AFP.

Члени північноатлантичного альянсу висловили "глибоку заклопотаність" у зв"язку із загрозою безпеці естонському дипломатичному корпусу в Росії, а також проведенням акцій "залякування" під стінами посольства в Москві. НАТОзакликало "негайно припинити неприпустимі дії".

Альянс зажадав від російської влади виконувати свої зобов"язання по Віденській конвенції про дипломатичні відносини і розблоковувати будівлю естонського посольства. Раніше генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер в телефонній розмові з президентом Естонії Тоомасом Хендріком Ільвесом заявив, що "перенесення надгробного пам"ятника Другої світової війни є внутрішньою справою Естонії".

Нагадаємо, Єврокомісія також підтримала естонську владу й зажадала від Росії виконання віденських угод і забезпечення повної безпеки естонського посольства і його співробітників. З аналогічним закликом до Москви виступила адміністрація США, в повідомленні якої мовилося про "насильство і утиск відносно естонських дипломатів в Москві".

Впродовж семи днів посольство Естонії блокується активістами молодіжних рухів "Наші", "Росія молода" і "Місцеві", які вимагають повернути Бронзового солдата з Військового кладовища Талліна, перенесеного туди 30 квітня, на колишнє місце - пагорб Тинісмяги в центрі міста.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров у свою чергу заявив, що влада приймає всі заходи, щоб дії демонстрантів не виходили за рамки закону, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «НАТО підтримало Естонію в конфлікті з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути