середа, 01 грудня 2021 11:29

"Настає велика доба": група "Першого грудня" оприлюднила ювілейне звернення

"Настає велика доба": група "Першого грудня" оприлюднила ювілейне звернення
Україна – ключ для завершення процесу деколонізації на європейському континенті. Фото: 1-12.org.ua

Інтелектуали з ініціативної групи "Першого грудня" оприлюднили ювілейне звернення до українців.

10 років тому 11 членів новоствореної ІГ зробили у своїй Декларації такий підсумок тодішньому станові українського суспільства:

"Хибно зрозуміле матеріалістичне мислення взяло гору над пріоритетом етичних і духовних цінностей. Взаємне поборювання і жадоба нагромадження стали масовими нормами соціальної поведінки. Це спричинило суспільні деформації: моральні чесноти асоціюються із життєвим програшем, правосуддя щоразу більше ототожнюється з корупцією та правом сили, зросла криміналізація суспільства, поглибився розрив між бідними й багатими", - ідеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проєкт за гроші російських мільярдерів під час війни не може вважатися безстороннім" - Група "Першого грудня"

Подальші роки принесли Україні низку випробувань. Головні висновки про тодішній стан суспільства все ще актуальні. Україна не стоїть на місці, має чимало ентузіастів-активістів, які всупереч несприятливим обставинам роблять громадянське суспільство в країні пружним і дієвим. Нові стандарти встановлює передовий український бізнес.

Сьогодні очевидно, що світ змінюється настільки стрімко, що може актуалізуватися пересторога Івана Франка: "Бо приходить велика доба, і горе нам, горе нашій нації, коли велика доба застане нас малими й неприготованими!".

"Для нас, українців, велика доба розпочалася 1991 року зі здобуттям незалежності, утвердилася феєричними Майданами й покликала нас до жертовності 2014-го на фронтах війни. Ми вміємо підноситися духом і вже маємо силу зупиняти небажані сценарії розвороту до "русского мира". Але ми все ще не маємо національного консенсусу, а тому залишаємося "малими й неприготованими" до можливих глобальних викликів", - додають у зверненні.

Досягти згаданого консенсусу можна лише еволюційно. Його можна прискорити, об'єднавши зусилля із союзниками у світі. На жаль, український політикум сьогодні розколений, у ньому панує протиборство, а чинне керівництво держави є активним його учасником. Політичний процес був і буде конкурентним.

Упродовж останніх семи років Росія успішно руйнує міжнародний порядок. Анексія Криму, війна на виснаження на Сході України, газовий шантаж, кібератаки, перетворення біженців на живу зброю - усе це лиш окремі приклади гібридної "третьої світової" війни, яку РФ веде задля нового переділу світу, але яку європейські політики не хочуть визнавати задля збереження ілюзії миру.

Росія небезпечна у своїй переконаності, що повернення до нової імперії, але вже на базі колишніх слов'янських республік, можливе й бажане. Але так уже не буде ніколи. Путінська Росія до останнього битиметься за Україну, оскільки без неї неможливе відродження імперії, яка для нинішнього керівництва РФ є суттю "величі й сили". Захиститися від Росії життєво важливо, а вірити їй - згубно.

"Згадана "велика доба" застає непідготованими не лише нас. Донедавна ми з болем спостерігали за безпорадністю європейських політиків перед нинішніми викликами з боку РФ. Більшості з них було несила відмовитися від сумнозвісної політики задобрювання та умиротворення агресора, а то й торгування з ним. Це розхитувало міжнародний правопорядок і, вочевидь, було на користь Кремлю.

За останні місяці Західні демократії стрепенулися: російське нахабство й цинізм спричиняють уже не лише страх, а щоразу більше - волю до самозахисту. Досі чи не єдиним гарантом незалежності України був згаданий міжнародний порядок, заснований на євроатлантичній солідарності. Її занепад згущує хмари над Україною. Її ж посилення додає нам сили. І українці невимовно вдячні всім урядам і пересічним громадянам європейських країн, які підтримували нас", - зазначають в ІГ.

Україні не треба, щоб Європа воювала замість неї. Їй важливо не бути самотньою у цій боротьбі. Україна - ключ для завершення процесу деколонізації на європейському континенті. Європа може стати по-справжньому об'єднаною тільки тоді, коли в ній не буде імперій, тобто коли Україна стане повноправним членом європейської спільноти.

Повний текст звернення з додатками розміщено на сайті Ініціативної групи "Першого грудня".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада санкціями замінює правоохоронну систему і суди - ініціативна група "Першого грудня"

Ініціативна група "Першого грудня" - об'єднання, створене в 20-ту річницю референдуму за незалежність України інтелектуалами та громадськими діячами. В основу програмних документів закладена декларація, яка містить базові принципи для об'єднання українського народу, та Хартія вільної людини, яка відтворює життєві орієнтири для суспільства.

Заходи ініціативної групи "Першого грудня" проходять у вигляді національних круглих столів, які збирають провідних експертів, журналістів, правозахисників, економістів, істориків і громадських діячів.

Зараз ви читаєте новину «"Настає велика доба": група "Першого грудня" оприлюднила ювілейне звернення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути