пʼятниця, 09 серпня 2013 07:00

"Нашій владі ми потрібні тільки на виборах" - мати вбитого російськими прикордонниками рибалки

"Нашій владі ми потрібні тільки на виборах" - мати вбитого російськими прикордонниками рибалки
Фото: mignews.com

Ірина Дудник, мати 23-річного Євгена Дудника, у якого залишилася однорічна дочка, заявляє про те, що влада України не робить достатніх зусиль для того, щоб допомогти Олександру Федоровичу, затриманому в нейтральних водах Азовського моря.

Учора його ознайомили з обвинуваченнями, Федорович став обвинуваченим. Його справу готуються передати до суду. Він знаходиться на підписці про невиїзд. За браконьєрство за російським законодавством Федоровичу загрожує 2 роки в'язниці.

- Тільки через пресу можна його звідти витягнути, цього бідолаху - мені здається, він уже шкодує, що залишився живий! - поділилася Ірина Дудник з Gazeta.ua. - Російські прикордонники спочатку рульового застрелили, а потім погубили інших, включаючи мою дитину. Тепер в Росії все роблять, щоб довести, що Федорович винен і таким чином виправдати свій злочин.

У загибелі свого сина Ірина Дудник звинувачує російських прикордонників. І сумнівається, що її син й інші рибалки були браконьєрами.

- Я приїхала до Росії 20 липня, 3.5 години простоявши на митниці. До цього дня три доби нічого не знала про долю мого сина, хоча його дістали вже в ніч на 18 липня. Приїхала на впізнання, а в морзі мені почали говорити: "Купуйте у нас труну!". Я їм кажу: "Покажіть мені дитину!", а вони торгують трунами. А слідчий з Єйська мені сказав, що коли вони приїхали на місце події, знайшли там 200 кг риби. Може бути, на дні ще й міни залишилися 1941 року, так можна їх підняти і звинуватити наших дітей у тероризмі?! - обурюється Дудник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни сміялися, стріляли чергами, і взяли на таран, коли мотор заглух" - дружина українського рибалки

Ще більше мати обурює пасивна позиція української сторони в цій ситуації.

- У затоці кордону як такого немає - з чого Росія взяла, що це її води? І чому наші на це нічого не відповідають? Чому Україна так байдужа до своїх громадян? Ніякої підтримки, ніякої матеріальної допомоги ми не отримали.

За словами Ірини Дудник, її син був безробітним, хоча прагнув кудись влаштуватися. Вивчився на кранівника і якийсь час працював в Маріуполі.

- Хто винен у тому, що наші діти йдуть в море, ризикуючи собою? Хто винен у тому, що державі не потрібні рибколгоспи? Що не потрібні молоді робочі руки? Якщо б не безробіття, Женя не опинився б у морі. Сина позбавили життя за те, за що 2 роки йому загрожувало?! Та я б продала будинок і викупила сина - я б знала, що він живий! Навіть якщо і браконьєри - хто дав право відбирати життя?! Росіяни відчувають за собою підтримку і тому ведуть себе так зухвало. А ми потрібні нашій владі тільки під час виборів. Ті, хто при владі - вони плюють на своїх громадян - українців, вони думають тільки про своє збагачення. А життя наших дітей нічого не варті для політиків, - каже 47-річна Ірина Дудник

На похорон рибалок збирали гроші всім селом, каже жінка.

- Весь Новоазовський район обурений тим, як з нашими рибалками обійшлись. І всі обурені тим, що влада на нас плює - нам ніхто навіть співчуття не виразив.

У консульстві спростовують висловлені родичами рибалок звинувачення. Стверджують, що вживаються всі можливі заходи, щоб повернути на батьківщину українця Олександра Федоровича, постраждалого від російських прикордонників.

Нагадаємо, 4 українці загинули в результаті зіткнення російського сторожового катера і човна українських рибалок 17 липня неподалік від російського міста Єйська. Вижившому - 49-річному жителю села Безіменне (Донецької області) Олександру Федоровичу загрожує 2 роки в'язниці за браконьєрство. Він знаходиться в Єйську (Росія) на підписці про невиїзд. Слідство стверджує, що в Азовському морі на місці НП знайшли сітки з рибою і вважає це доказом провини загиблих рибалок.

Зараз ви читаєте новину «"Нашій владі ми потрібні тільки на виборах" - мати вбитого російськими прикордонниками рибалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

189

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути