Ексклюзиви
четвер, 08 серпня 2013 10:32

"Росіяни кажуть, що фіни п'ють більше за них"
20

Фото: Фото: dvokolisni.livejournal.com

28 липня двоє учасників столичного гурту "Фолькнери" Ярина Квітка та Володимир Муляр повернулися з веломандрівки від Чорного до Білого морів, що на півночі Росії. Музиканти є подружжям. У дорозі були 67 днів. Вирушили з Одеси. Проїхали Україну, Білорусь, Росію та Фінляндію. Дорогою збирали по селах фольклор та знімали фільм.

"Україну і Білорусь пройшли дуже плавно і весело. А Росія і Фінляндія - це було щось страшне, - розповідає Ярина. Має гіпс на лівій руці, на одну ногу накульгує. - За Санкт-Петербургом я на шаленій швидкості впала з велосипеда. У руці виникло дві тріщини. Далі було важко їхати. Довелося користуватися автостопом. Ловили буси і вантажівки. У Росії з цим проблем не було. Ловили машину за 5-8 хвилин. При чому зупинялися як задрипані лади, так і круті джипи. Водії звертали зі свого маршруту, щоб нас довести, куди треба. І нам про це не доводилося просити. Натомість фіни проїжджали на пустих бусиках і дивилися на нас, як не інопланетян. А ми стоїмо під дощем, мокнемо".

Співачка каже, що на кордоні з Росією їх зустріли приємні фінські прикордонники і почалася велодоріжка.

"Фіни дуже люблять свою державу. Чистять ліси від хащ. Міські пляжі чистенькі. Люди ввечері пішли звідти і здається, ти у дикому місці. Тримають в охайності будівлі. У Росії дуже брудно. Раз півтори години шукали, де стати на нічліг. На кілька кілометрів від села все всіяно сміттям. Навіть у купу не складають. Ще й кажуть: "Почему-то зайцы от нас убежали".

Володимир згадує, як зайшов на одне фінське подвір'я попросити води. Воно було необгороджене, у відчиненому будинку ніхто не озивався, під ним лежали велосипеди. У гаражі стояв автомобіль і трактор.

"Вкрасти - несумісна з фіном річ, - каже музикант. - Росіяни кажуть, що фіни п'ють більше за них. Ми не бачили людей, які б валялися чи хиталися по вулиці. Хоча розповідали, що як тільки приходить п'ятниця, йдуть на вихідні у запій. У понеділок тверезі і свіжі повертаються на роботу".

Після Фінляндії музиканти знову повернулися у Росію в Карелію. Білому морю привезли у баночці води з моря Чорного. До Києва повернулися потягом. Експедиція стала п`ятою для "Фолькнерів". Раніше їздили до Абхазії, навколо Чорного моря, через Україну з Ужгорода до Луганська, а також до Італії через польські Бескиди і Татри.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни кажуть, що фіни п'ють більше за них"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі