субота, 01 травня 2021 06:31

Народні прикмети Страсної суботи: що сьогодні не можна робити

Народні прикмети Страсної суботи: що сьогодні не можна робити
1 травня вмиваються росою та миють голову під дощем. Фото: unsplash.com

1 травня за народними традиціями відзначають день Кузьми Городника. Не дивно, що основні народні традиції та прикмети пов'язані з рослинництвом.

Вважалося, що святий Кузьма опікується селянами, щоб у тих було вдосталь городини і не доводилося голодувати. Тому молилися Кузьмі про добру погоду та багатий врожай.

Цього дня прийнято замочувати насіння перед посівом. Вважалося, що треба робити це таємно перед сходом сонця - якщо хтось побачить, може зурочити і тоді буде поганий врожай.

Народні прикмети цього дня присвячені погоді та початку посіву овочів.

Так, якщо зацвіла вільха - можна сіяти гречку. Причому вважалося, що сіяти треба в негоду, а прибирати при гарній погоді.

Перші листки на черемшині - сигнал для початку посадки картоплі. Розквітла верба-бредина - можна сіяти моркву, буряк, редиску, цибулю, кріп та петрушку.

Під час скопування ділянки примовляли: "Прийшов Кузьма – заглянув у льоху, лопату взяв, – біля хати землю скопав". Це означало, що святий благословив посіви і буде їх захищати.

За народними традиціями, щоб зберегти красу, сьогодні вмиваються росою з трав. А якщо йде дощ, треба підставити голову краплям, тоді волосся краще ростиме.

Дощі на початку травня віщують добрий врожай зернових. Якщо 1 травня холодно – травень буде теплим. Якщо ж тепло прийшло - кінець місяця буде холодним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страсна субота. Сьогодні згадують, як Господь зійшов у пекло

Цього року 1 травня християни східного обряду відзначають Страсну суботу та готуються до Великодня. Це день тиші та скорботи. Вважається, що тіло Христа перебуває в гробу. Тому не можна веселитися, голосно розмовляти. Сьогодні останній день Великого посту.

І хоча господині випікали паски, фарбували яйця та готували різноманітні м'ясні страви, їсти можна лише посну їжу. Ті, хто планує йти до сповіді та причастя на Великдень, маскимально обмежують споживання їжі.

Оскільки на Великдень нічого не можна робити, раніше господині намагалися підготувати все до святкового сніданку напередодні. Так, у суботу готували їжу, нарізали хліб, буженину, ковбаси. Ввечері, перед тим як іти до церкви на всеношну службу, накривали стіл.

І коли рано вранці неділі поверталися з церкви з освяченою паскою та яйцями, родина збиралася за столом на першу святкову трапезу після завершення найдовшого посту в році. Ранком на Великдень розговляються - починають вживати скоромну їжу.

Щороку у Страсну суботу напередодні Великодня в Єрусалимі відбувається обряд сходження Благодатного вогню. Потім цей священний для християн вогонь розвозять по храмах у різні країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Народні прикмети Страсної суботи: що сьогодні не можна робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути