Ексклюзиви
субота, 08 жовтня 2022 06:30

Народні прикмети: сьогодні визначають, коли і якою прийде зима

Народні прикмети: сьогодні визначають, коли і якою прийде зима
Фото: pixabay.com

В народі день 8 жовтня прозвали Курник або Капустки. Святого Сергія Радонежського, якого шанують сьогодні в церкві, вважали охоронцем курок.

Селянські урочистості обов'язково готували страви на основі курячого м'яса. Цього дня селяни різали курок на продаж, а також рубали і квасили капусту. Існує повір'я, що якщо почати це робити раніше, то потім вона обов'язково скисне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 8 жовтня святкують три особливі чоловічі імені

8 жовтня випікали хлібні коржі на капустяному листі і перед тим, як відправити їх у піч, обов'язково просили добробуту на наступну зиму. Перший коржик треба було закопати ще теплим на грядці, де росла капуста. Вважали, що це сприятиме врожаю. Цього дня починається консервація і засолювання капусти. Вся родина бере участь в цьому процесі.

В цей день судили про встановлення зими. Якщо прийдешньої ночі випадав перший сніг, зиму чекали на Михайлів день, якщо погода стояла ясною, то і три наступні тижні повинні були бути такими ж. Спостерігали і за вітром: якщо він дув з півночі - це віщувало холодну зиму, якщо з півдня - теплу, якщо із заходу - снігову.

Що заборонено робити 8 жовтня

Небажано пропускати службу в храмі.

Заборонено займатися ворожбою, магією і окультизмом.

Забобонні люди в цей день побоюються піднімати із землі гроші і цінні речі. Кажуть, ніби такі знахідки приносять негаразди і нещастя.

8 жовтня православна церква вшановує пам'ять подвижника Сергія Радонезького. Святий народився поблизу Ростова в родині служилого боярина Кирила і його дружини Марії. Під час народження він отримав ім'я Варфоломій.

Зараз ви читаєте новину «Народні прикмети: сьогодні визначають, коли і якою прийде зима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути