вівторок, 07 жовтня 2008 11:38

Наприкінці жовтня ціни на бензин поповзуть вгору

Після декількох місяців зниження ціни на українських заправках "завмерли". Автозаправні станції перестали знижувати ціни на бензин. Вартість марки А-95 зафіксувалася на рівні 5,93-6,0 гривні за літр. Учасники ринку і експерти пов"язують таку тенденцію насамперед з підвищенням курсу долара до гривні.

"90% ринку палива в Україні обслуговується в доларах: ними розраховуються імпортери нафтопродуктів, за цю ж валюту купують нафту переробники. Долар же різко підскочив в ціні на 0,65 копійок", - підтвердив експерт-аналітик консалтингової компанії UPECO Артем Куюн.

"Курс долара підвищує ціни на бензин, а падіння вартості нафти в світі здешевлює його. Найімовірніше ціни на автомобільне паливо завмерли через те, що ці два чинники зрівноважили і компенсували один одного", - зазначив експерт Центру енергетичних досліджень В"ячеслав Бутко.

Крім того, українські нафтотрейдери не можуть оперативно реагувати на зниження вартості нафти в світі. Цьому перешкоджає обмеженість транспортної інфраструктури. Паливо, яке прибуло морським шляхом до Феодосії, сьогодні не може звідти вийти по залізниці через браку рухомого складу", - зазначив Куюн.

В той же час депутат від БЮТ, член парламентського комітету з питань ТЕК Сергій Пашинський упевнений, що ціни на бензин знизилися недостатньо через змову нафтотрейдерів. За його словами, зараз рентабельність торгівлі нафтопродуктами досягає 40-50%. Раніше уряд домовився з нафтотрейдерами, що ця цифра буде в 2-3 рази меншою. "Оскільки президент заблокував призначення голови Антимонопольного комітету, у уряду немає ніяких важелів дії на нафтотрейдерів", - говорить Пашинський.

Більшості експертів і учасників ринку важко прогнозувати, як зміняться ціни на бензин в найближчому майбутньому. "Ні ви, ні я не знаємо, як швидко Нацбанк почне проводити масштабні інтервенції, розпродаючи золотовалютні резерви. Якщо завтра, наприклад, загостриться ситуація навколо Ірану, а вартість нафти сягне 110 доларів, то в листопаді ціни на бензин в Україні будуть зовсім іншими", - говорить Бутко.

Окремі нафтотрейдери припускають, що бензин почне дорожчати вже в кінці жовтня. Так, директор компанії "Паралель" (володіє мережею АЗС в Донецькій області) говорить, що на той час у нафтотрейдерів вичерпається запас палива, купленого в пік падіння цін. "Тоді, швидше за все, ринок знову наздожене хвиля подорожчання, спровокована також зростанням світових цін на сировину", - зазначив він.

Також варто додати, що фінансові аналітики прогнозують подальшу девальвацію української грошової одиниці. Вони чекають, що до кінця року за долар даватимуть до п"яти з половиною гривень. Національний банк не поспішає втручатися.

Національний банк пояснює девальвацію гривни спекуляціями на міжбанківській валютній біржі. Замість цього директор Інституту вивчення Росії Андрій Блінов вважає, що послаблення гривні не в останню чергу викликане розрахунками з Росією за газ перед візитом прем"єра Юлії Тимошенко до Москви. "Покупка НАК "Нафтогаз України" валюти стала однією з причин поточної девальвації".

Банкіри заперечують, що спекулянти здатні підтримувати зростання курсу долара протягом тривалого часу. За словами директора департаменту банку "Фінанси і кредит" Андрія Войтенко, всі чекають на валютну інтервенцію Нацбанку.

Вирішальними причинами паніки на валютній біржі банкіри називають жорсткі заходи Нацбанку щодо зменшення "долларізації" економіки України, а також виведення нерезидентами валюти за межі держави через політичну кризу. На цьому фоні експортери притримують продаж валютної виручки, тоді як імпортери, банки і фізичні особи панічно скуповують долари і євро.

Варто зазначити, що на кожному літрі дизпалива нафтотрейдери заробляють в середньому 1 гривню 40 копійок. Торгівля бензином ще вигідніша для операторів паливного ринка. Продаж одного літра зараз приносить торговцям до півтора гривень чистого прибутку. Такі дані містяться в оперативному звіті від 2 вересня, підготовленому прем"єр-міністрові спеціальною експертно-аналітичною групою.

Нагадаємо, що в середині серпня більше всього подешевшало дизельне паливо. Його вартість в роздрібі впала на 20 копійок. Експерти ринку пов"язують приємну для автомобілістів тенденцію зі зниженням цін на нафту. Але при цьому світові котирування за останній час обвалились на 20%, а паливо в Україні подешевшало від сили на 3%, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Наприкінці жовтня ціни на бензин поповзуть вгору ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути