Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2010 17:08

Напис Arbeit macht frei повертають в Освенцім

Напис Arbeit macht frei повертають в Освенцім

Вкрадена металева табличка з написом Arbeit macht frei з воріт колишнього нацистського концтабору "Аушвіц-біркенау" буде повернена в четвер в музей Освенціма, повідомила співробітник прес-служби музею Моніка Коженювська.

"На даний момент вона вже передана в Кракові правоохоронними органами представникам музею "Аушвіц-біркенау", - сказала вона.

"Табличкою, розпиляною злочинцями на три частини, займуться музейні спеціалисти-реставратори", - додала представник прес-служби музею.

Коженювська відзначила, що до цих пір музейні працівники і експерти ведуть дискусію, чи повернути вивіску на колишнє місце або повісити замість неї копію.

Сам напис "Праця звільняє" був знайдений польськими поліцейськими закопаним в лісі недалеко від будинку одного з підозрюваних в крадіжці. Поліція також затримала п"ятьох підозрюваних чоловіків у віці від 20 до 39 років, всі вони раніше судимі. Якщо провина їх буде доведена, їм загрожує до десяти років тюремного висновку.

Металева табличка з написом Arbeit macht frei була розпиляна на три частини таким чином, що на кожному з фрагментів опинилося по одному слову. Вона була знайдена в селі Черниково неподалік від міста Торунь на півночі Польщі.

Як повідомляли ЗМІ, напис був вкрадений для "божевільного колекціонера" зі Швеції, який замовив її по Інтернету. Весною 2009 року він навіть спеціально приїжджав в музей "Аушвіц-біркенау".

"Сегодня"

Зараз ви читаєте новину «Напис Arbeit macht frei повертають в Освенцім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути