середа, 18 січня 2012 18:42

Найпотужнішу бомбу Радянського Союзу виставили у вінницькому музеї

Військово-історичний музей Повітряних сил Збройних Сил України у Вінниці поповнився ще одним унікальним експонатом. Це фугасна авіаційна бомба ФАБ-9000М-54, яка була найпотужнішою за Радянського Союзу. Важить вона 9 т.

За словами директора музею Володимира Дернового, авіабомбу привезли перед Новим роком з гарнізону Озерне Житомирської області.

"Там дислокувався авіаційний полк, і у нього на озброєнні знаходились літаки ТУ-16. Вони й несли на підвісках ці бомби. Випущені вони були у 1958 році. Призначалися для ураження промислових споруд, морських об'єктів. Бомба мала надзвукову швидкість скидання і могла заглиблюватися в ґрунт на 12 метрів. Радіус смертоносного ураження - 57 м", - сказав він.

Часто ці бомби використовували під час війни в Афганістані.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Львові відкрили фотовиставку, присвячену радянським концтаборам

"На полігоні в Херсонській області під час випробовувань утворювався "гриб", як при ядерному вибуху. При цьому утворювалася величезна воронка діаметром 120 метрів", - зазначив Володимир Миколайович.

Ця авіабомба заповнена спеціальної рідиною, щоб вага відповідала оригіналу бойової бомби - 9 т.

"Всю "начинку", звісно, забрали. І бомба є абсолютно безпечною. Інакше б вона не стояла у нас в музеї. Всі експонати охороняються. Але сумніваюсь, щоб хтось міг би її вкрасти без спецтехніки. Навіть на металобрухт", - зауважив.

Музей розташований на території військової частини. Тут знаходяться близько 40 одиниць великої військової техніки і більше 2 тисяч найменувань інших експонатів.

"Кожного року наш музей поповнюється новими експонатами. В подальших планах музею - створити експозицію з авіаційних бомб різного калібру", - наголосив Дерновий.

Зараз ви читаєте новину «Найпотужнішу бомбу Радянського Союзу виставили у вінницькому музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути