Ексклюзиви
вівторок, 28 травня 2019 18:25

Нацкомісія готова до запуску енергоринку з 1 липня 2019 року - глава НКРЕКП Оксана Кривенко

Нацкомісія готова до запуску енергоринку з 1 липня 2019 року - глава НКРЕКП Оксана Кривенко
Нацкомісія готова до запуску нового енергоринку з 1 липня 2019 року. Фото: Ukr-space

Національна комісія з регулювання ринку електроенергії і комунальних послуг повністю готова до запуску нового енергоринку, який, відповідно до закону "Про ринок електроенергії", повинен відбутися 1 липня 2019 року. Про це під час засідання Комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу заявила глава НКРЕКП Оксана Кривенко.

"Я розумію, що регулятор (НКРЕКП) готовий до запуску ринку з 1 липня. Ви бачите, що тестування на платформі відбувається. Вже 90% обсягу електричної енергії проходить через платформу, велика кількість учасників зареєстрована, формуються ціни. І йде моделювання всіх можливих ситуацій, які можуть вплинути на ринок", - розповіла Оксана Кривенко.

За її словами, регулятор (Нацкомісія) вже пройшов певний процес при відкритті роздрібного ринку електроенергії з 1 січня 2019 року. І сьогодні цей ринок вже працює, вже є конкуренція.

"На платформах сьогодні здійснюються операції 90% ринку. Ми це моніторимо, ми це контролюємо разом, і проводимо опитування учасників щодо готовності (до запуску енергоринку з липня, - ред.). Конкретних проблем, що не працює платформа, наприклад, їх немає, ми такого не чуємо", - зазначила Оксана Кривенко.

Голова Нацкомісії підкреслила, що з запуском оптового енергоринку з 1 липня 2019 року побутовий споживач буде захищений, оскільки вже було прийнято рішення щодо спецзобов'язань (йдеться про механізм компенсації зростання тарифів для населення через тариф для НАЕК "Енергоатом" і "Укргідроенерго", - ред .).

"Тут ми не бачимо ризиків, щодо побутових споживачів - є певні важелі, і через моніторинг, шляхом застосування певних обмежень ми можемо врегулювати питання, щоб не було різкого зростання вартості електроенергії. У нас відкритий до обговорення певний перелік нормативних актів нашого законодавства, ми ще можемо внести зміни до 1 липня, щоб нівелювати всі проблемні питання, які в площині регулятора", - повідомила Оксана Кривенко.

Нагадаємо, виробники електроенергії в Україні виступають переважно за впровадження ринку з 1 липня. Такими є результати опитування (дослідження), проведеного виданням ExPro. За даними цього опитування, компанії, що генерують 77% всієї електроенергії, виступають за запуск нового ринку саме 1 липня 2019 року, як це встановлено законодавством.

Нагадаємо, Профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості закликала Кабінет Міністрів не відкладати реформу енергетичного сектора і запустити оптовий енергоринок з 1 липня 2019 року.

За даними низки експертів і ЗМІ, у відтермінуванні або скасуванні реформи ринку електроенергії зацікавлений бізнесмен Ігор Коломойський, який володіє 3 феросплавними заводами, де частка електроенергії в собівартості продукції становить 50%.

Зараз ви читаєте новину «Нацкомісія готова до запуску енергоринку з 1 липня 2019 року - глава НКРЕКП Оксана Кривенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути