понеділок, 07 листопада 2011 11:46

На змаганнях роботів перемогла "розумна" машинка за 500 гривень
6

Фото: Фото: Зоряна Биндас

19 команд із Івано-Франківська, Чернівців, Львова, Києва і білоруського Бреста привезли своїх роботів на змагання у Тернопіль. 5 листопада в ТРЦ "Подоляни" там розпочався другий сезон відкритого чемпіонату з перегонів роботів "Roborace" 2011/2012. Вперше в Україні минулого року такі змагання організували тернопільські програмісти, інженери та системотехніки.

За умовами змагань, машинки-роботи мають без жодного втручання проїхати 10 кіл по складній трасі. Роботами керує штучний інтелект. У машинки вмонтовані сенсори, які зчитують інформацію: розміщення ліній траси, відстань до бортів тощо. Робот самостійно вирішує, чи їхати далі, куди повертати. Завдання – подолати закручену трасу найшвидше. На поворотах штучний інтелект часто "зависав" і машинки застрягали на місці. Як розповіли організатори, траса кожного разу – інша. Учасники не знають по якій траєкторії поїдуть їхні роботи, тому пристосувати робота до конкретної траси – нема можливості.

За дійством прийшли спостерігати тернополяни та гості з інших міст. Кілька сотень людей вболівали за улюблені машинки. Видовище особливо потішило дітей.

Як розповів gazeta.ua член івано-франківської команди-переможниці TopNode Микола Козленко, їхній робот переміг не завдяки дорогим деталям, а через відповідальне ставлення команди до змагань.

"Над роботом працювали два місяці, - розповідає Козленко, - У деталі вклав небагато, десь 400 -50 гривень. Значення мають не так частини, як інтелект і правильно побудовані алгоритми".

Білоруська команда з Бресту привезла найбільшого робота-машинку, їхня команда No_Name зайняла друге місце. Третіми стали Magy-kolemagy з Тернополя. Як розповіли організатори, траса кожного разу – інша. Учасники не знають по якій траєкторії поїдуть їхні роботи, тому пристосувати робота до конкретної траси – нема можливості.

Наймолодшому капітану команди Миколі Сороколіту – 14 років. Хлопець зробив свого другого робота.

"Я ходив на гурток програмування. Вчитель запропонував запрограмувати робота, - каже хлопець, - Ми за це взялися ще минулого року. Робота зробили із конструктора ЛЕГО, вартість якого – 4 тисячі гривень".

Один із засновників асоціації робототехніки України Олег Заставний переконаний, що інколи успіх робота визначають гроші.

"От наші робототехніки їздили на змагання Євро-бот, то там змагались роботи, які вартували і по 10 тисяч гривень, - каже чоловік, - там камери, які роблять по кілька тисяч кадрів у секунду. Дорогі сенсори..."

Чоловік переконаний, зробити хорошого робота – дорого. Один сенсор вартує 25 доларів. А їх для робота треба кілька. Вартість усіх деталей обійдеться у 500 доларів, але їх можна і паяти самому.

Наступний етап змагань відбудеться 12 січня у Львові.

Зараз ви читаєте новину «На змаганнях роботів перемогла "розумна" машинка за 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути