пʼятниця, 26 квітня 2013 16:28

На Великодньому ярмарку кияни купують ковбаси і страусині яйця
23

Фото: Фото: Тарас Подолян

26 квітня у столичному Українському домі відкрили Великодній ярмарок. Півсотні продавців з усієї України привезли до Києва писанки, вишиванки, паски, кондитерські та ковбасні вироби.

"Мы еще не работаем. Подходите в 11. Если каждого буду обслуживать, товар не успею выложить. Я с утречка даже кофе не пила", - каже продавщиця з хлібо-булочного прилавка, коли жінка років сорока просить у неї продати бублик з маком і булочку з повидлом для онуки.

Ярмарок починає працювати о 12. Хоча на третій поверх Українського дому відвідувачів пускають ще з 10. На другому поверсі виставку влаштувало посольство Мароко. У виставковій залі майже порожньо. Більшість іде на ярмарок. Найбільші черги стоять біля м'ясних прилавків. Люди купують по кілька палок ковбаси. Кучерява жінка у сірому піджаку принюхується до ковбаси "Докторська". Просить продавщицю відрізати півкілограма. Прицінюється до копченої підчеревини, перераховує гроші у гаманці. Там видніються чотири "сотні".

"Я підійду ближче до Пасхи, бо в холодильнику воно не влежить. Мужики у мене не постять, то з'їдять за два дні", - говорить продавщиці.

По голосу її впізнає сусідка, яка стоїть наступною у черзі, в руках тримає авоську.

"Алла Григорівна, не купуйте бочок. Нам у "Сільпо" привезли м'ясо по 38 гривень. Купите і самі в духовці запечете", - радить жінці.

"Я вже тим м'ясом по 38 гривень сита по горло. Донька купила 10 кілограм лопатки. А воно мабуть польське, бо резинове, як шкура. Софочка, ви бачили, як все подорожчало? Огірки підняли на 5 гривень. Нижче 23 рублів за кілограм не знайдеш".

Разом ідуть до прилавка з писанками. Майстри з Київщини, Тернопільщини і Полтавщини малюють їх на курячих, гусиних і страусиних яйцях.

"Мама паску пекти передумала, бо домашні яйця дешевше, ніж за 14 гривень, не купиш. А це ціна за десяток. На паску штук 50 треба. Купим за 10 гривень готову паску в магазині. Думали постити, але порахували, що дорого. На рибу і фрукти грошей немає. М'ясо купляємо рідко, бо дороге", - говорить жінка.

Двоє чоловіків у костюмах купують за 900 грн писанку зі страусиного яйця. Продавець пропонує ще одну до пари. Її готовий віддати зі знижкою - за 600 грн.

"Писанки перед Великоднем беруть краще, ніж вишиванки, - зізнається художниця Оксана. Її сусідка торгує вишитими платтями і сорочками. - Найбільш ходові - з курячих яєць, бо вони найдешевші. Страусині купують на подарунки. Одні просять велику знижку. А є багаті клієнти. Кладуть тисячу гривень і здачі не чекають".

Ярмарок триватиме до 29 квітня. Ціни на більшість продуктів там трохи нижчі, ніж у столичних магазинах.

Зараз ви читаєте новину «На Великодньому ярмарку кияни купують ковбаси і страусині яйця ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути