Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2012 18:31

На утилізацію боєприпасів дивилися 11 дипломатів
13

Фото: ФОТО: Михайло ПЕРКОВ

Неподалік села Грузевиця, що за 2 км від Хмельницького, почали розбирати снаряди. Там розташоване державне підприємство по утилізації боєприпасів "Укроборонсервіс".

18 квітня Міністерство оборони України з представниками НАТО у Києві підписали договір на утилізацію боєприпасів та легкого озброєння. Впродовж 4 років планують знищити 76 тис тонн.

Працівник підприємства, одягнутий у респіратор, бере до рук 44-міліметровий снаряд. Вставляє у спеціальній пристрій. Всередині чується гуркіт. За кілька секунд, з іншого боку падає порожня гільза. Порох висипається окремо. За цим спостерігають 11 прес-аташе з різних країн, представники Міноборони.

"Наше підприємство може утилізувати 12 тисяч тонн боєприпасів на рік, - каже Володимир Філімонов з "Держоборонсервісу". – Небезпечні операції проводяться у броне-кабінах.

Працівник заносить у броньовану кабіну боєприпаси від гранатомета - такі найчастіше використовують терористи. Вставляє у затискачі. Виходить із кабіни. Крутить ручку. Від болванки відділяється бойова частина. Усе видно на моніторі.

Метал після розбирання можна використовувати у промисловості. Тротил продають гірничим підприємствам.

Усього в Україні нараховують понад 400 т боєприпасів, які необхідно утилізувати. Цей проект розрахований на 3-4 роки. Його орієнтовна вартість 20-25 млн євро.

 

Зараз ви читаєте новину «На утилізацію боєприпасів дивилися 11 дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути